Det skrivs idag mycket om fenomenet, att blogga. Det är bloggare som bli utbrända, bloggare som använder sin blogg för påhopp av olika slag t. ex. rasistiska. Ganska typiskt i vår värld, att saker och ting målas upp svartvitt. Det är ofta antingen eller! Man skall aldrig förringa risker, speciellt inte när det tenderar att bli ett slags missbruk. Men för den skull kan ett klokt brukande vara gott. Det är inte bara svart eller vitt.
I den kyrkliga världen förhåller dig sig ofta på samma sätt. Ofta händer det att rädslan för missbruk / fel är så stor, att man inte vågar pröva något nytt, eller gammalt. Säger och gör man inget har man i alla fall inte gjort fel verkar det som man tänker. Och så målas, ibland väldigt omedvetet, passivitet upp som något fint och andra som samlar mod till sig få ta smällarna. Ja, det är t. o. m. så att de passiva talar inte alltid så väl om de aktiva. I detta fall finns det alltså en aktivitet.
Fram för frimodigheten, så länge den sker med kärlek och med Jesus framför ögonen. Göran Skytte är frimodig och möter också kritik och han är medveten om det. Men det var någon annan känd person som sa för 2000 år sedan, att vi är saliga när vi blir förföljda för hans skull! M. a. o. förväntar sig Jesus Kristus att vi skall möta motstånd m. m. om vi vill tillhöra honom! Det finns otaliga bibelord om detta.
Att blogga, evangelisera, vittna och på olika sätt proklameras det kristna budskapet är vi kallade till. Alla kristna har denna kallelse och vi skall göra det på det sätt som den helige Ande leder oss.
Alla skall inte göra allt, men alla kan göra något. Ingen behöver vara passiv! Låt oss uppmuntra varandra i detta. Bruk eller missbruk? Har vi förtröstan på Herren, så betyder det också att han leder oss i att avgöra vad som är vad.
Joachim - som gillar att blogga, fast det tar tid och energi
3 kommentarer:
När jag läst det du skrev här kom jag att tänka på två olika chefer jag haft.
Den ena sade alltid, -" det finns ingen som blivit straffad för att han gjort för lite, bara för att han gjort för mycket".
Den andre sade alltid, -" utaktlåtenhet att handla, ligger en chef mer till last än fel val av medel".
Två mycket olika chefer och deras uttalanden speglade mycket deras aktivitet.
Skall vi nå ut med det kristna budskapet bör vi nog tänka mer som "den andre" chefen, men med gott omdöme.
Så jag hoppas du har kraft och tid att blogga på!
Mats
Håller med dig att undanlåtenhet att handla, som den andre chefen framhåller, är negativt. Fram med goda handlingar!
Men som du själv säger, handlar det om att ha gott omdöme. Hur får man det? Vem avgör?
Jag använder gärna ordet syfte. En människa som har ett gott syfte, både intellektuellt och i sitt hjärta är värd respekt. Då gör det inte så mycket om det blir fel.
Joachim
Nej, hur man får gott omdöme är ju inte helt lätt att svara på, men att från unga år ha goda förebilder tror jag bygger upp ett gott omdöme.
När det gäller vem som avgör, tror jag att ett problem är, att den som avgör detta oftast har tillgång till facit. Hur ofta får den som "satsat" med ett gott syfte och det inte gick riktigt som man tänkt sig, höra -"vad var det jag sade/tänkte".
Hur dödande för nya initiativ är inte det. Borde vara förbjudet att säga så till sina barn t.ex.
Det är nog som du säger, är syftet gott måste man tillåta att det ibland går snett och istället hjälpa varandra att komma på varför det gick snett och kunna rättta till det till nästa "satsning".
Skicka en kommentar