Hur politisk skall kyrkan vara? I en insändare i Sydsvenskan skriver Anna Unsgaard om vad hon anser en ärkebiskop bör engagera sig i. (Obs. Det är hennes syn!) Se länken:
Jag själv funderar ibland på hur politisk en präst och kyrka får vara. Det är viktigt att skilja mellan partipolitik och kyrka, men att engagera sig för de fattiga och de som är utanför måste vara kyrkans uppgift. Att stå på de svagas sida. Fast kyrkans primära uppgift måste vara att föra människor till tro. Det är viktigt att skilja mellan politikers uppgift och kyrkans. Det senaste som är omskrivet är Lars Ohly som talar om för oss präster vad vi skall göra och inte göra. Det måste ändå vara kyrkomötets uppgift att bestämma detta och inte en enskild partiledare!
År 2000 skiljdes kyrkan från staten för att kyrkan inte skulle vara så partipolitisk. Och jag är glad över våra förtroendevalda som kallar sina listor för "Kyrkans väl"och "Fria listan". Kyrkans uppgift i denna värld och i vårt närsamhälle är gigantisk. Så många är i så stort behov av evangelium. Ensamheten, sorgen, lidandet m. m. gör att kyrkans uppgift är stor. Vi har inte råd med att gräva ner oss i några politiska skyttegravar.
Låt oss se hur vi kan vara salt och ljus i en värld som behöver väckelse och omvändelse. Det finns så mycket att vara tacksam över och värna om.
Joachim - som tror att kyrkan kan vara en viktig faktor i samhällets utveckling utan att för den skull bli alltför partipolitisk.
2 kommentarer:
Det är en utmaning att inte bli dömande, när man läser om en hög kyrkoledare som inte är tydlig om sin tro... Att driva miljöfrågor kan inte heller vara kyrkans huvuduppgift....
Det är en bra uppgörelse om partipolitiker håller sig undan från att styra landet baserat på en enstaka trosinriktning, och kyrkans ledare låter bli partipolitiska utspel.
Självklart är det upp till varje kristen (och andra) att stå upp för de medmänniskor man kan hjälpa, på det sätt man kan.
Dock måste kyrkan komma ihåg sitt fokus: Att föra människor till tro, och sedan stärka och hjälpa dom i den utvecklingen.
Men, låt oss försöka vara goda exempel, och kämpa med att inte vara dömande.
Tror det är svårt att bedriva en politik med kristen grund, vi kommer inte bli förstådda. Många av våra värderingar är helt ologiska och faktiskt konstiga om man inte tror på en Gud, vilket många inom politiken inte gör. Jag tror evangeliet sprids bäst genom relationer, goda relationer. Dock är det bra att engagera sig i frågor om hemlösa, fattiga och utanför, men också vara goda exempel! Tack för en bra blogg förresten!
Skicka en kommentar