Med jämna mellanrum dyker det upp att Jesus skulle vara antingen socialdemokrat, moderat eller något annat. Diakonerna i Västerås har upprört somliga med sitt upprop. Se länken:
Bland annat står det så här: " - Jag är lite förvånad över den starka politiska ståndpunkt kyrkan tar i en sådan här fråga då man öppet går ut och kritiserar regeringens socialpolitik."
Kyrkan och dess anställda bör stå fria från det partipolitiska. Erfarenheter från annat Polen visar att om kyrkan står på oppositionen sida, så kan det snart vända, så att man står på den styrandes sida. Solidaritet fick ju regeringsmakten i Polen. Kyrkan skall vara allas och i synnerhet de som på ett eller annat sätt behöver dess hjälp och stöd. De människorna har ingen politisk färg.
Jesus var, som jag tidigare sagt, väldigt radikal, samtidigt som han sa att Kejsaren skulle ha vad som tillhörde honom. Jesus sa, när en kvinna smörjde hans fötter med dyr balsam, att de fattiga har vi alltid bland oss. För kristendomen finns det alltså fler eftersträvansvärda mål! Än vad t. ex. politiken målar upp och det har ju med tro att göra. Kyrkans kallelse är i första hand att hjälpa människor med tro, en kristen tro! För oavsett politisk färg dör vi. Oavsett politisk färg söker vi svar på de stora frågorna om livets mening. Vi längtar efter en frid som övergår vårt förstånd och vi söker en tröst som räcker till all sorg. Allt detta finns inte i ett partiprogram!
Men för den skull skall vi vara politiska om det med det menas, att lägga sig i vad som sker i samhället. Skillnaden mellan att vara politisk och partipolitisk är inte alltid så lätt att se.
Joachim - som inte är med i några partipolitiska sammanhang.
4 kommentarer:
Du skriver idag, Joachim, att "Kyrkans kallelse är i första hand att hjälpa människor med tro, en kristen tro!" Jag trodde att kyrkans kallelse i första hand var att sprida evangeliet till de som inte har någon kristen tro. Jesus sade ju "gå ut och gör alla människor till lärjungar....". I andra hand skulle det vara att hjälpa människor med tro..."
Det finns väl en stor anledning till att kyrkan måste stå fri från partipolitik.
Inom politiken visar det sig ju gång på gång att man måste kompromissa med sin övertygelse för att överleva.
När det gäller tron är det ju precis tvärtom, man kan i längden inte överleva om man kompromissar.
I det senare fallet gäller "överleva" i dubbel bemärkelse.
Min anonyme vän.
Jag förstår inte riktigt din invändning. Att sprida evangeliet, handlar väl om att hjälpa människor med tro? Att göra någon till lärjunge är väl att förmedla tro?
Joachim
Joachim,
Jag tror att vi får ta ett "snack" om detta i kyrkan och jag tror dessutom att vi menar samma sak.
Skicka en kommentar