Tystnadsplikten kan inte längre garanteras när själavården sker via telefon eller internet - undantas inte från avlyssning. - Tystnadsplikten är avgörande för själavården och det är sorgligt om FRA-lagen inte gör undantag för bikt och själavård, säger blivande diakonen Lena Hilding-Carlsson.
Läs på länken:
Det finns idag en samhällsutveckling som känns något otäck. Allt vad du och jag gör registreras snart på ett eller annat sätt. Det är kameror, bankomater, telefoner, datorer och annan elektronisk utrustning som kontrollerar oss alla. Så långt är det förståligt, om än obehagligt. Men om det sedan slår över till att det man säger i förtroende, det man gör i hemlighet, skall vändas mot en, så att ens integritet är hotad, då bli det riktigt hemskt! Då har vi ett samhälle där respekten för den enskilde upphör. Istället får vi uppleva ännu mer rädsla, ännu mer passivitet och individualism och att var och en tvingas bära på sina bördor.
Att det har blivit så här handlar om att kontrollera vad de onda gör. Det är idag ondskan i några enskilda människor som styr hur alla andra skall leva sina liv. Jag har inte någon lösning på detta, för även jag förstår att man måste bekämpa det som är ont. Men jag vill ju göra det ännu mer med Guds hjälp. Och att vi gör det mycket mer förebyggande. Idag känns det som om att det som är gott kommer in för sent. Det är så mycket som bryter ner människors liv som och som kommer in i deras liv alltför tidigt. Det är här jag vill att vi som kyrka skall komma in tydligare. Och det är kanske också därför barnen intar en speciell plats i "KO", Kyrkoordningen för Svenska kyrkan.
Joachim - som vill ha den befrielse Gud ger och inte den bundenhet som kommer från människor.
1 kommentar:
Själavård per telefon eller internet låter inte som en särskilt bra idé. Grundbulten i själavården är väl det personliga samtalet - och det kan inte avlyssnas,vad jag vet.
Nätet är bra till bl a bloggar, men inte till själavård.
De kontrollmekanismer som vi har i vårt samhälle kan väl också bero på okunskap och aningslöshet - inte enbart ondska.
Jag tror för min egen del att den sociala kontrollen i vårt samhälle behöver stärkas. Vi behöver bry oss mycket mer än vad vi gör. Individualismens negativa sidor spelar en stor roll,tror jag. Kanske kyrkan än mer skulle predika "broderskap" och "solidaritet". Förr i tiden (1800-talet) var kyrkans social roll betydligt starkare - kanske skulle vi återvända till den igen...?
För övrigt var det trevligt att läsa din blogg - jag tror det är viktigt att det också finns kyrkoherdar i bloggosfären!
Skicka en kommentar