Det ser ut att bli ett förbud att bygga fler muslimska bönetorn i Schweiz efter dagens folkomröstning enligt tidningen Dagen. Detta är lite fascinerande eftersom det lätt kan uppfattas som diskriminerande. Men demokratin fungerar och nu får man rätta sig efter beslutet. Spontant skulle väl kanske inte en sådan här omröstning ske i ett land styrt av muslimsk lagstiftning.
Men för att återgå till diskriminering, fördomar och brist på dialog. I veckan har jag varit på en gymnasieskola som inbjuden gäst, och representant för kristna, för att tala om diskriminering av just de som är bekännande kristna. Ett gott initiativ av en skola som genomförde s. k. dialogdagar med många inbjudna gäster.
Första lektionspasset gick bra och det rådde ett gott samtalsklimat. Jag lyfte bl. a. fram att våra bilder ofta styr i "diskrimineringssammanhang". Jag frågade hur många de tror firar en normal gudstjänst i Kungsbacka kyrka? Svaret är ca 30, äldre damer. Att då säga ca 150 i snitt varje söndag innebär att man ger en annan bild. Likaså känns det som om massmedias inställning till kristen tro är mera att ta fram det negativa än det positiva som händer. Typiskt att det inte var någon tidning i fredags kväll i kyrkan, när Jenny Berggren sjöng.
Andra lektionspasset blev sämre, dels för att vi istället för diskriminering kom in på olika uppfattningar när det gäller kristnas syn äktenskap och föräldrarskap. Lite otydlig kan man bli när man har ett hundratal ungdomar framför sig. Men det intressanta var inte att det fanns olika uppfattningar, utan detta att jag blev bedömd efter mina. Och så är det många gånger i samhället i olika sammanhang. Tycker du "fel" är du körd! Och du måste kunna uttrycka dig exakt och riktigt, annars är man otydlig och diffus.
Efteråt var det en kille som sa: -"Du sa ju faktisk att de andras tro var okej, men din respekterades ju inte!" Jag mådde inte särskilt väl efteråt och nu efter några dagar är jag frestad att inte ställa upp fler gånger. Man vill inte utsätta sig för endast bli bedömd efter sina åsikter. Undrar hur många i vårt samhälle som är "skrämda" till tystnad?
Joachim - som månar om demokrati
7 kommentarer:
Ja, det är inte så högt i tak som vi berömmer oss av. Jag tror du är en modig man.
Kanske bra att inte gå själv, utan ha med sig någon kollega, så att man är två?
Det är ju hemskt om man inte kan stå för sin åsikt och vara tydlig med den, bara för att man står i en skola framför en gäng ungdomar istället för att stå i predikstolen framför sina 150 supporters? Vad är det då man tror på? Var frimodig!/Emma Jacobsson
Jag kan inte riktigt tolka det du skrivit? Tycker du att minaretsförbudet INTE är diskriminerande och bryter mot religionsfriheten?
Joachim,
Nästa gång tycker jag du skall ha med dig en person till. En person som inte är präst, diakon eller liknande utan vem som helst som kan vittna om hur Jesus har förvandlat den personens liv. Vittnesbördet har jättestor genomslagskraft och kan vara ett väldigt bra stöd för dig i din presentation.
Heja dig, Joachim modiga kristna man!Nu blir jag upprörd! Var är ödmjukheten och nyfikenheten? Du får inte ge upp! Vad händer i Sverige? Vad händer med våra ungdomar? Ta med en go kollega nästa gång och våga igen! Kram Tina
Jag kan förstå att det är tufft att hamna inför alla dessa ungdomar, som kan vara ganska tvärsäkra på sina saker, speciellt när de backar upp varandra.
Det är väl i sig inget nytt. Det som jag tror är mer typiskt för vår tid är att många vuxna inte vågar och orkar stå upp för sina åsikter, som kanske inte är de "polistiskt korrekta" och moderna.
Det viktiga tror jag är att vi vuxna vågar stå upp och visa att det finns vuxna som har åsikter som kanske inte följer "modet" i ett modernt samhälle.
Det fanns säkert ett antal ungdomar som delade din uppfattning i stort, men som säkert inte vågade göra sin röst hörd.
För dessa ungdomar är det viktigt att höra att det finns vuxna som de kan identifiera sig med.
Jag tror att du gör en stor och viktig uppgift, även om du känner att du inte fick gehör för ditt sätt att se på äktenskap och föräldraskap.
Idén som anonym skrev om att ta med någon annan, som kanske kan vittna om sitt sätt att se på det är nog inte så dum heller.
Svar till helapingsten
Klart att muslimerna måste uppleva det diskriminerande. Och vi kristna utgår oftast från hur vi själva vill bli behandlade.
Låt dem bygga sina moskéer men det får inte bli så enahanda att kristna inte får bygga sina kyrkor i andra länder. Jag skulle önska en större öppenhet för den kristna tron i muslimska länder. Jag tror nämligen att detta spelat roll i hur Schweizarna har röstat.
Sedan är det något speciellt med demokratiska processer. Nu fick folk rösta. Det var en valkampanj etc. Hur skall man respektera fenomenet utan att respektera resultatet? Sedan behöver man inte hålla med.
Enkelt är det inte.
Skicka en kommentar