Omkring hundra miljoner kristna förföljs i världen, och det är i kommunistiska och i muslimska länder det är svårast att vara kristen. Under två helger genomförs nu en global bönedag för kyrkans förföljda. Skriver Dagen och det är på tiden att också detta fenomen kommer fram.
Själv är jag inbjuden av en gymnasieskola i Kungsbacka för att tala över ämnet "Diskriminering av kristna och kristendomen i samhället". Och detta med diskriminering och förföljelse är ett känsligt kapitel. Läs Tomas Österbergs artikel om detta. Eller det Helene Sturefelt, präst i Karlskrona, skrev en insändare om islam i lokaltidningen efter att ha mött muslimer som hotats efter att ha konverterat. - Islam har ett helt annat innehåll än kristendomen, frågan om innehåll är berättigad, skrev hon bland annat och fick mothugg av prästkolleger. Men pingstpastorn tycker hon är modig.
Den nya tidens attityder har förändrat gränsdragningarna, så att t. ex. pingstvänner och svenskkyrkligt folk i vissa lägen har kommit varandra mycket närmare eftersom man tillsammans kämpar för vissa grundläggande sanningar som ex. att bibeln är Guds ord. Respekten för en bok och dess uppenbarelse kan också få andra att närma sig varandra medan det i de egna sammanhangen kan uppstå konflikter.
Fler och fler anmälningar så som t. ex. Camilla Grepes kommer också in och det känns som att så fort man gör något kristligt i skolan så indoktrinerar man barnen. Skolinspektionen bad Växjö kommun och skolledning att förklara sig, men rektor Torbjörn Öberg säger sig inte ångra någonting. Enligt honom ingick mycket annat i den dagen som skulle ge en annorlunda lektion i lokal historia, och föräldrarna var enbart positiva.
Det handlar ofta om rädslor från flera sidor! Det handlar om övertro på att man kan förändra barns inställningar genom någon lektion eller en avslutning i kyrkan. Det handlar om att många av oss är historielösa och tar man bort vår bakgrund så är det svårt att bygga framtid. Sverige har en värdegrund som bygger på vår egen historia, inte på något österländsk eller annat. Detta är ju fakta, som vi inte behöver be om ursäkt för. Frågan är vad barnen tänker, när de ser oss vuxna brista ut i hårda ord eller ser Jesus utklädd på foton. Eller för den delen karikatyrer på Muhammed. Var tog respekten vägen?
Joachim - Som tror att tydlighet är bättre än någon slags neutralitet. Alla har en tro, frågan är bara vilken?
5 kommentarer:
Du säger att Svensk värdegrund inte är byggd på österländsk historia. Så du menar att siffror och matematiken inte har varit viktig i Sveriges värdegrund? Eller att krut inte varit det? Eller grekiska filosofer?
Joachim,
Låt oss, idag på kvällsmässan, be för alla kristna som förföljs världen runt.
Jag tror också på att tydlighet är bättre än någon slags neutralitet.
I min tro på Jesus Kristus är jag tydlig på så sätt att jag försöker berätta hur Jesus förvandlat mitt liv för så många "icke troende" som möjligt.
Det är mycket positivt att höra på Gudstjänsterna i Kungsbacka kyrka hur tydlig du är i din predikan. Att din önskan är att varje församlingsmedlem skall få en personlig relation med Jesus kan inte vara tydligare.
Din vän Lennart
När det gäller siffror, krut mm, så handlar det inte för mig att de i sig utgör en värdegrund. Vi svenskar/västerlänningar har inte uppfunnit allt utan mycket är ju självklart upptäckter från annat håll.
Värdegrunden handlar i mitt tänk mer om hur man förhåller sig till dessa och andra upptäckter och ideologier. Vad gör man med siffrorna, hur handar man krutet?
Joachim
Jag är ledsen för att så många kristna förföljs på olika sätt runt om i världen. Vi behöver be för dem. Och jag är glad över att jag som kristen inte har det svårt att utöva min tro här.
Men jag har arbetat många år med flyktingbarn och då blir ju verkligheten lite mer full av grått snarare än svart och vitt; Vad var det för kristna som massakrerade muslimer i Bosnien på 90-talet egentligen? Alla barnen som fötts av ensamma mammor efter kriget -som blev till som följd av gruppvåldtäkter. Är de okända fäderna till dessa barn "kristna" eller kristna?
För att ge fler exempel: kristen milis som rövar bort kvinnor till soldatbordeller, där de våldtas, i Sudan, eller muslimska familjer som blir trakasserade, förnedrade och bestulna av "kristna" gränsvakter vid gränsen till Kenya när de flyr från Somalia.
Skall vi kanske börja fundera över om de muslimer som förföljer kristna i världen är "muslimer" och inte muslimer?
Med det sagt tycker jag också att Islam bör tåla granskning, kritisk reflektion och att man tar avstånd från muslimsk förkunnelse. Särskilt behöver vi förstås försvara våra kristna trossyskon, men vi behöver också erbjuda människor skydd mot övergrepp också om hon/han är muslim. m v h
Emma Jacobsson
Hej! Det är Helene Sturefelt som skriver... Nu har även jag hittat ut i "bloggosfären"!
Vi hade skolavslutning i kyrkan i fredags. Så underbart att få berätta julevangeliet för alla skolbarnen. De fick hjälpa till att "knacka i bänken" när Josef sökte härbärge.. vi lekte evangeliet och alla gick glada hem.
Gud frid till dig!
Vi du hitta till mig, så finns jag på en enkel, nystartad bloggsida:
http://helenesturefelt.blogspot.com
Skicka en kommentar