Lättare att lära av framgång än av motgång


"Om du gör allt för att inte upprepa dina misstag men ändå misslyckas, så finns det nu en vetenskaplig förklaring till det. Det är nämligen betydligt lättare att lära av sina framgångar, enligt en ny amerikansk hjärnstudie." menar SvD. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3277825.svd

Hur ofta har man inte hört motsatsen, också i kyrkan, att det är genom prövningarna man växer och blir stark. Naturligtvis handlar det om hur man förhåller sig till både med- och motgång. Men jag håller med att medgångar har ibland varit alltför underskattade. Kanske beror det på missundsamhet och Jantelagen i vårt land. Alla har vi våra gåvor och genom att använda dem på rätt sätt, i rätt sammanhang och dessutom bli uppmuntrad i detta är gott och inspirerande för den enskilde!

Framgång som inte kommer av att skada eller utnyttja andra är något vi kan uppmuntra varandra i. Jag tror att vi genom det kan lösgöra många goda gärningar.

Joachim - som bara vill lyfta fram, att gammal vetenskap är inte alltid så hundraprocentig. Men Jesu ord och gärning håller. Han hade stor framgång och har så alltjämt!

Kristi förklarings dag


Har kommit hem från Strömstad och pingstkyrkan i vilken jag under söndagen predikade. Dan och Frank Ådahl spelade, medan Margot och jag undervisade (Margot sjöng en av Dans sånger också!).

Temat för gudstjänsten var att vi alla som vill följa Jesus kan vara förvissade om att vi är rustade för det som han vill att vi skall göra. Det handlar om gåvor han ger oss (sjunga, vittna, tjäna, lyssna etc.) och att vi inte behöver vänta på att han hela tiden skall behöva ge oss mer förrän vi börjar tjäna. Somliga kommer aldrig dit under sitt jordeliv och det är faktiskt en synd, att inte använda det Gud redan har gett och istället bara koncentrera sig på sin ofullkomlighet.

Kristus blev förklarad på berget av tre relationer:
1. Sin Fader i himmelen - Gud
2. Lagen och profeterna - Skriften och traditionen
3. Sina närmaste - Församlingen/Kristi kyrka, lärjungarna

Dessa tre relationer hjälper dig, så att du blir förklarad vem du är och vad som är mening med ditt liv och vad du är perfekt rustad för att göra/tjäna.

1. Gud kommer med sin helige Ande med smörjelse. Jesus uppmanar att invänta den hjälpen. Anden är livgivaren/hjälparen, den som pekar på Jesus och som för vår talan (parakletos).
2. Vi har inte bara gamla testamentet utan hela Guds uppenbarelse i Skriften. Bibeln är nödvändig vägledning för lärjungen - att behandla den ovarsamt är som att ta bort sidor ur livets kartbok och lätt hamna vilse. Vi ser mängder av exempel idag på just detta - vilsenhet!
3. Församlingen är världens hopp säger pastor Bill Hybels från Willow Creek. Det handlar om vittnesbörd, förbön, omsorg, förkunnelse, andlig gemenskap, lydnad, omvändelse, en smittande tro etc. Finns det idag och hur uppmuntrar vi varandra till kristen tro? Många känner en väldig ensamhet i sitt lärjungaliv, så skulle det inte behöva vara!

Läs 2 Tim. 1:6 ff och låt "den Guds nådegåva flamma upp igen som finns i dig....

Joachim - som känner tacksamhet över vännerna i helgen och den gästvänlighet vi mötte av släkten Ådahl, inte minst systern Elisabeth och hennes fam.

OAS - konferensen i Borås


Nu är jag hemma och är mycket nöjd med OAS - konferensen i Borås! Vet inte hur många vi var men Boråshallen var nästan full vid varje möte och närmare 750 000 kronor kom in i offergåva! Vi var nog 6-7 tusen personer och 10 tusen på Webben.

Men det är inte antalet eller siffror som är det mest intressanta, utan vad som händer och sägs. Mängder av vittnesbörd om olika sorters helande. Undervisningsstunder av messianska judar och en ortodox präst och våra egna inspiratörer. Tillfälle till förbön och bikt och annan betjäning under hela veckan och goda samtal i pauserna. Allt detta ihop gör att det är en sådan bredd.

Var själv mötesledare och mer engagerad än tidigare och var av naturliga skäl lite spänd inför detta. Men fick mersmak och är ännu mer övertygad om att OAS har en mycket viktig roll för den kristna utvecklingen i landet. Att vara med och be för människor i olika sammanhang och höra deras nöd som både finns på fysiskt, själsligt och inte minst på ett andligt plan, är både tungt och utmanande och samtidigt är det ju därför man tackar ja till kallelsen att vara, i mitt fall, präst. Kristus bär en i sin famn och utgjuter sin välsigne och nåd, och man kommer hem från ett OAS - möte med så mycket att vara ödmjukt tacksam över.

Nästa år blir det återigen i Borås och jag vill tillsammans med alla andra rikta ett stort tack till alla dem som frivilligt ställt upp och även Borås stad, som varit så tillmötesgående. Bara det gör att man känner ett hopp för framtiden!

Joachim - som nu förbereder sig för kvällens gudstjänst kl. 19:00 i Saron, Strömstad.

Tidsbrist


Vill bara meddela bloggläsare att min tid går åt till alla möten som just nu är på OAS sommarkonferens. Läs gärna i Dagen om vad som sker. http://www.dagen.se/ De har flera artiklar.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174203 (Berit Simonssons förmåga att undervisa)

Även Kyrkans tidning tar fasta på detta, att Ulf Ekman bad om ursäkt för saker som skett tidigare år.

Under dessa dagar händer så mycket gott. Inte minst alla samtal mellan de stora mötena är uppbyggliga. Vi är många kristna syskon från olika traditioner. Men det viktigaste vi har gemensamt är det som är veckans tema: En enda Herre, Jesus Kristus (1 Kor. 8:6)

Joachim - som känner tacksamhet

Bara en tanke


Det står just nu mycket om Svininfluensan och i dagarna är fokus på att hela arbetslag kommer att eventuellt insjukna. Jag ser framför mig hur vi får sammanlysa gudstjänster och ställa in verksamheter.

Men den tanke som just nu maler i mitt inre, när det gäller detta, är att man vill vaccinera hela befolkningen för att de inte skall bli sjuka. Även om man tydligen inte vet om alla biverkningar av just detta vaccin, så är det ändå det man vill göra. Du och jag skall ta en spruta, både för egen del och i solidaritet med andra. Svininfluensan kan leda till döden och det är detta vi vill undvika.

På något sätt känner jag igen grundtankarna. Också jag som präst och herde vill varna för det som leder till lidande och död. Jag vill komma med ett botemedel, frälsning i Jesus Kristus, och budskapet om detta är evangeliet - det glada budskapet. Botemedlet innehåller liv, förlåtelse, tröst och mycket annat som vi längtar efter. Dessutom finns inga dokumenterade biverkningar, man har ju provat denna medicin i två tusen år! Det finns nog ingen medicin som blivit så noggrannt undersökt och kritiskt ifrågasatt. Och just nu är det många som tar till sig den, även i vårt land! Även om massmedia gärna skriver något annat. Och ser man ut i världen, så är det "vaccinations-väckelse" i många länder.

Problemet är när man handskas ovarsamt med ordet - evangeliet. Många mäter upp sin privata dos. Vi lever ju i lagomlandet! Man tar till sig det man vill och så var det nog inte tänkt. Man kan väl inte ta halva vaccinsprutan? När Jesus undervisade om omvändelse, så är det ordet 180 grader han använder, inte 90!

Joachim - som vill vaccinera hela folket med Kristus!

”På sikt kan Svenska kyrkan bli isolerad”


Vilket pris är man beredd att betala för att få igenom sin sak? Detta är inte lätt, särskilt inte om prestige och stolthet finns med i bilden. Om det vore så, att det är mängden röster som avgör, så skulle ju inte Mose kunna fortsätta sin vandring från Egypten! Vad styr?

Helt klart är det så att om beslutet tas om homoäktenskap blir det splittring både inom vår egen kyrka och i relationen med andra. De båda ärkebiskoparna uttrycker sin vånda inför framtiden: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173834
Även nuvarande biskopen, Sven Thidevall i Växjö, har uttalat sig: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173878
http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/-vi_kan_vara_pa_vag_att_bli_isolerade-_0_10319.news.aspx

Läser man noga hans ord så känns det som det finns en klar osäkerhet i konsekvenserna i ett framtida beslut. Det är i alla fall inte så enhetligt som andra biskopar vill framhålla.

Det finns så många infallsvinklar i denna frågeställning och en är om denna fråga är värd så mycket uppmärksamhet? Är det en salighetsfråga? För en del är den det, eftersom den hör samman med respekten för själva Bibeln. Vi kommer ju inte ifrån att just detta står omnämnt i Skriften och det betyder att man medvetet tar bort delar.

Medan vi diskuterar denna fråga, så borde vårt fokus vara ännu mer på hur fler kommer till tro på Jesus Kristus. Var finns ivern och energin till detta? För det är ju inte så att de senaste årens anpassning till samhället per automatik lett till fler gudstjänstfirare. Tvärtom står det i dagens Kyrkans tidning om att våra invandrarvänner söker sig till andra kyrkor än Svenska kyrkan http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/invandrarna_valjer_frikyrkan_0_10292.news.aspx

Situationen är allvarlig och det känns som att oavsett vilken väg man väljer kommer splittringen att vara ett faktum. Och frågan som återstår är WWJD - Vad skulle Jesus göra?

Joachim - som inte kan göra annat än att be och försöka se det väsentliga

Anglikanska kyrkan till ärkebiskopen: Era beslut om äktenskap riskerar splittra oss


"Svenska kyrkans sätt att gå sin egen väg i synen på sexualitet riskerar att försvaga samarbetet med andra kyrkor. Det menar Anglikanska kyrkan, som i ett brev till ärkebiskop Anders Wejryd varnar för splittring."

Vi har sedan Söderbloms dagar varit mån om att ha en god ekumenik, åtminstone med andra lutherska kyrkotraditioner. Borgå överenskommelsen är ett bevis på detta! Och jag tror det är bibliskt eftersom Jesus verkligen inte vill ha splittring i sin familj. Hans bön i Joh. 17 är viktig att bära med sig.

Men vad händer nu? Skall detta brev från Anglikanska kyrkan upplevas som hot och bristande respekt för vår kyrka? Finns det anledning till lyhördhet. Vår egen kyrka riskerar att bli en kyrka i periferin både nationellt och internationellt om man endast går sina egna vägar.

I det s k mångkulturella så försvinner mer och mer det kristna. Och det har inte endast med vissa speciella frågeställningar att göra. En tankeställare är att man på en en annan plats i tidningen kan läsa om hur Alingsås kommun hjälper muslimska vänner http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173703

Hur deras syn i sakfrågan ser ut vet jag inte riktigt, men den kristna rösten i samhället blir betydligt svagare om vi inte har stöd från våra syskonkyrkor. Dessa konsekvenser får man ta i beaktande.

Joachim - som är hoppas att det skall dyka upp lösningar som passar de flesta

Gud spelar en allt större roll på världsscenen


"Religionen frodas i den moderna världen. Det hävdar journalisterna John Micklethwait och Adrian Wooldridge i sin nya bok ”God is Back”. De menar också att det är omöjligt att förstå internationell politik idag om man inte tar religionen i beräkning."

Detta stod i Svenska Dagbladet den 14 juli och hela artikeln kan du läsa på:


Religionernas inflytande har alltid varit viktig i ett samhälles utveckling. Antingen har religionen varit på de fattigas sida och stöttat de som behövt upprättelse (Jfr. solidaritet i Polen) eller så har den bidragit till samhällsdebatter och utveckling av undervisning och sjukvård. Tyvärr har religionerna också utövat makt på ett negativt sätt, så att människor blivit kuvade.

Men genom hela historien är det viktigt att skilja mellan religionen och dess utövare. Många gånger är det inte särskilt lämpliga förebilder man kan lyfta fram. Sedan finns det andra som verkligen är bra och trovärdiga. Oavsett handlar det ju till slut om var man själv står och hurdan man själv är. Men ett samhälle utan religion finns inte. Och en medveten kristen tro vill något gott.

Joachim - som kämpar för en sund kristen tro

Dödshjälp - något i tiden!


"Det är dubbelt så många svenskar som är för aktiv dödshjälp, som de som är emot. De som är negativa är framför allt frikyrkliga och Kristdemokrater. Det visar en ny rapport från SOM-Insitutet. Nu vill förespråkarna få upp frågan om aktiv dödshjälp på riksdagens agenda." Dagen skriver om detta:

I takt med att människan blir alltmer individuell, egocentrerad, så måste önskan bli att var och en bestämmer om och när man vill dö. Har man dessutom inte en medveten tro som talar emot aktiv dödshjälp så är ju motståndet ännu mindre. Sedan lever vi i ett samhälle där vi matas, så gott som dagligen, att man skall vara stark, snygg, rik och inte ligga någon till last. Vem uppfyller alla de kriterierna? Sakta får vi kollektivt en sämre självkänsla genom all denna påverkan.

Kyrkan och församlingarna vill många gånger precis tvärtom, i alla fall jag. Du lever inte för din egen skull, du behövs även när du är svag och sjuk, vi är en familj och det är inte vi själva som skall avgöra hur många dagar vi skall ha på denna jord. Och det är viktigt att skilja mellan aktiv och passiv dödshjälp.

Jag hoppas verkligen att inte den allmänna trenden i samhället skall visa sig i denna fråga. Då tänker jag på att man slutar bry sig och alla får väl göra som de själva vill. Det kommer att bli många gränsdragningar som etisk blir svårhanterliga.

Joachim - som vill hjälpa men inte ta liv

Välkommen till OAS-mötet 21-25 Juli i Borås


Här kommer en liten reklamfilm. Hoppas att den kan inspirera!

Joachim - som är förväntansfull


Hur ett sommarmöte kan vara - 2


Här förmedlas en länk från en anonym vän som skriver så här:

"De svenskspråkiga laestadianerna har förresten just hållit sitt stormöte i Ytteresse. Filmen kan ses genom att klicka på mitt namn eller genom att mata in följande:
Jag tänkte att du kanske skulle vara intresserad, då du tidigare länkat till en film."

Jag tackar för detta. För den som inte vet hur den kristna kartan ser ut i Sverige är det intressant att det finns så många kristna syskon uppe i norr. Filmen är på nästan 10 minuter. Vi här i söder önskar verkligen Guds välsignelse över ert arbete och er mission.

Joachim - som snart är på OAS-möte i Borås

Jesus kan ha dött av spjut!


"Jesus kan ha dött av ett romerskt spjut. Och korset kanske inte alls var är ett kors. Det menar forskaren Gunnar Samuelsson som studerat korsfästelsestraffet under antiken." Dagen: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173538

Gunnar är beläst och duktig och det jag funderar på när jag studerar hans resonemang är att det är lätt att ta till sig s. k. sanningar om man bara har hört de tillräckligt ofta. Mycket av det som folk i dag anser vara självklart är kanske inte det. Det är viktigt att gå till källorna! Inte minst när det är frågan om den heliga Skriften, Bibeln. Men samhällets trender, politiska vindar m m leder till att vissa saker upplevs som självklara och kanske också är det. Men man har ingen riktig kunskap eller bryr sig inte om att alltid ta reda på fakta.

Om man tar en jämförelse, hur lätt det är att dras med i almänna trender. I den trakt där jag verkar, Kungsbacka, har jag förstått att det fanns många nazistsympatisörer under kriget. Man såg utvecklingen i Europa som något stort. Industrierna gick för fullt och det var en positiv anda. Detta i jämförelse med svårigheterna under 30-talet. Men när sanningen blev känd, när alla hemska krigsförbrytelser uppdagades, ändrades folks medvetande.

Ändå går det just nu runt ett mejl (PowerPoint) som beskriver andra världskriget. I detta menar man att man tydligen har tagit bort de värsta hemskheter från historieböckerna i Storbritannien, eftersom en del hävdar att förintelsen aldrig ägt rum. Så är det ofta när det gått en tid, att förnekelsen kommer. Detsamma gäller ju om man går ännu längre tillbaks.

Men sanningen skall göra oss fria och den behöver vi aldrig frukta. Tack Jesus, för du är vägen, sanningen och livet! Att du dog för våra synders skull, råder det ingen tvekan om!

Joachim - som upplever att det händer mycket kring Jesu person just nu

Bort med dålig tv


Byt ut dokusåporna mot scouterna. Det säger i dag kung Carl XVI Gustaf i en intervju Kungen går till attack mot den nya tidens tv-underhållning. Och det är såväl "Expedition: Robinson" och "Big Brother" som döms ut.med GT. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173528


En vanlig kommentar är att det "finns inget att se på tv i kväll". Trots det har vi fler kanaler och ett enormt utbud av inte minst serier/såpor där människor väljer ut andra människor, antingen för att leva tillsammans med eller för att de inte skall få vara kvar. Vi sitter där alla som domare och säger att hon/han är så trevlig eller ser bra ut eller något annat.

Medvetet eller omedvetet måste detta synsätt påverka oss i vår "verkliga vardag". Vi intar Guds plats och bedömer våra medmänniskor efter utseende och prestationer. Visst kanske jag överdriver, men jag är övertygad om att dessa serier påverkar, inte minst, yngre generationer negativt och att de skulle må bättre av att göra något annat. Det finns en risk, tror jag, att vi alla blir mättade av allt, så till slut reagerar vi inte på något. Allt och inget är s. k. "normalt".

Joachim - som vill ändra på tv-utbudet

Roland Hellsten oroas av försämrad bibelkunskap


Utan bibelläsning riskerar församlingen sin identitet. Det menar pastor Roland Hellsten, som ser hur bibelkunskapen urholkas alltmer. På Hönökonferensen får dock bibelundervisningen fortfarande stort utrymme.


Idag läser många människor sällan eller aldrig i bibeln och ser man till kunskapsnivån så är den inte särskilt hög. Detta märks bland annat när man ser på frågeprogram i TV där frågor kring kristen tro är i fokus.

Men likväl kan man i diskussioner ha olika uppfattningar om vad Gud tycker i olika sammanhang. Och det är väl okey. Men det sker ibland på ett sätt, att man ger sken av att "veta". Man får en känsla av att bibelkunskap är en subjektiv företeelse som har ganska låg status. Ofta kan man höra resonemang att det kan väl Gud ändå inte bry sig om. Det intressanta är egentligen hur mycket man behöver veta i bibeln? Behöver man läsa den för att växa i tron? Är bibeln Guds eget ord, så borde den få en annan status, åtminstonde bland de kristna! Bibeln är inte enkel utan den är sprängstoff. Men likväl, hur man än vänder och vrider på diskussionen, så är det den uppenbarelse som vi har fått. Bibeln är inte och kommer heller aldrig att bli en bok bland alla andra. Och bygger man på något annat, så är det till slut inte fråga om kristendom, utan en egen synkretistisk religion.

Joachim - som önskar att bibeln fick en ny ställning bland människor.

Prästyrket har blivit kvinnoyrke


Intressant att utvecklingen går åt detta håll och föga förvånande. Själva rubriken är lite fel eftersom många, män och kvinnor, nog inte ser det som ett yrke utan ett kall. Samtidigt känns det som om detta med kallelse är ett förlegat sätt att resonera på, när det gäller anledningen till att man blir präst.


Det som jag reflekterar lite över är att argumentet till att det är fler kvinnor beror på att "det är fler kvinnor som söker till akademiska utbildningar". Att jag blev präst innebar att jag var tvungen att skaffa mig en akademisk utbildning. Men det var den yttre och inre kallelsen som var absolut avgörande för min del.

En grundläggande orsak kan vara att prästyrket blir mer i folks uppfattningar omvårdande än undervisande. Detta med sakramentsförvaltning talas det inte heller särskilt mycket om. Och eftersom vi undervisar mindre idag så vet färre vilka sakrament vi har. Ja, generellt frågas det mer och mer i församlingen efter undervisning i bibeln eftersom kunskapen inte är särskilt stor.

Det finns mycket att fundera kring detta och några enkla svar finns inte.

Joachim - som snart kanske blir något exklusivt - en manlig präst

Helgmålsringning med Frank Ådahl

Här kommer en länk till lördagens helgmålsbön med Frank Ådahl. Han sjunger "en liten stund med Jesus ... " och berättar kort om fundamentet i sin tro. Se själv på http://svtplay.se/t/102856/helgmalsringning (denna länk finns t o m 3 aug)

Joachim - som gillar att man kan se många tv-program på SVT play

4 juli - USA's nationaldag


Har för första gången firat ett annat lands nationaldag. På grund av vänskap med amerikanare skedde detta och vad man än tycker så är våra vänner från det stora landet i väst stolta över sitt land. Denna dag samlas det amerikanska folket till utflykter, grillning och fyrverkerier.

Samma nationella "yra" har norrmännen den 17 maj och om jag nu skall översätta detta till mitt medborgaskap i ett annat rike så finns det lite funderingar. Jag är ju medborgare i Guds rike och det blev jag genom dopet. Om jag nu skulle vara en riktig nationalist och lokalpatriot, hur skulle det då yttra sig? Ja, absolut mer stolthet och mer glädje över landsmännen (andra bekännande kristna). Man skulle ta vara på tillfällena att fira och sjunga till lammets fana. Kanske lite fyrverkeri då och då?

Tryggheten att tillhöra en gemenskap skulle bli tydligare och att om någon ger sig på en så ger man sig på alla! Det handlar om solidaritet och visioner.

Det finns säkert många associationer, men ibland måste man fundera på hur det märks för utomstående att man är med i Guds rike. När man är utomlands så berättar man om ABBA, Björn Borg, Naturen, Volvo etc. Vad är signifikativt för Guds rike och vad berättar vi med stolthet?

Joachim - som vet att varje rike innebär skyldigheter och privilegier

Kristna motorcykelklubbar


Härom dagen stod det om den kristna motorcykelklubben Messenger i Alingsås i GP. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=882&a=408751

Själv är jag med i en klubb som heter Skyriders och som håller till på västkusten (Gbg - Kungsbacka - Varberg - Falkenberg). Det är så fascinerande att vara med i dessa sammanhang för de som är med har mycket positivt att lyfta fram, och de som inte är med betraktar det hela med blandade känslor. Från att vara fascinerade till att vara mer avvaktande. De flesta är dock väldigt uppmuntrande.

Vi har dessutom kontakt med en klubb som heter likadant i USA och då skulle det ju kunna bli konkurrens om namnet! Men tvärtom, vi ser oss som syskon och betraktar oss istället som en internationell klubb!

I dagens GP står det också om en pastor som kör hoj och vi är i landet väldigt många kristna som gör det. Skyriders har idag ca 50 medlemmar och växer för varje år i antal. Jag skulle verkligen vilja uppmana alla i denna regionen att ta kontakt med klubben, för tillsammans kan vi göra mycket gott.

Skyriders har som vision att vara brobyggare mellan människor. Det handlar dels mellan olika kristna traditioner, dels mellan troende och ännu inte troende. Naturligtvis handlar det hela tiden om ett brobygge med vår himmelske Fader. Se gärna mer på hemsidan: http://skyriders-fc.se/ (fc står "for Christ").

"Skyriders Sång"
Text & musik: Bjarne S Andersson
Ja, vi är Skyriders, vi åker många mil,
vi åker tvåhjuling, vi gillar inte bil.
Vi är ett härligt gäng, och vi har en poäng,
vi älskar Jesus, som åker med en sväng.
Vi åker vägar upp, vi åker vägar ner,
Vi åker in i stan, och vi blir fler och fler.
Ibland vi gör ett stopp och tar en kaffekopp,
och Jesus är alltid vårat hopp!"


Joachim - som ser att många goda saker möts - gemenskap, tro, frihetskänsla

Hur kan tron bli naturlig för en människa som lever i ett modernt samhälle?


Något som jag funderar mycket på är hur man skall ha en fungerande kristen tro i ett modernt samhälle. Själv har jag privilegiet att vara i kyrkan så gott som varje dag. Men i detta samhälle finns följande attityder:

Man skall inte be i skola eller på arbetsplatser.
Man får ofta försvara varför man går i kyrkan (på söndagen eller på en Alphakurs etc.).
Man skall inte prata om det, eftersom tron enligt de flesta är en privatsak.
Det känns som att ett allmänt synsätt är att ju mer utvecklat ett samhälle är desto mindre behöver man "ta till tro". Det är stackarna i Afrika som behöver något att tro på.
Samma logiska resonemang för man på det individuella planet, att ju mer beläst/upplyst man är desto mindre behöver man "ta till Gud". (Underförstått att mindre begåvade/svaga människor behöver en Gud).

Jag håller ju inte alls med om detta sätt att resonera, eftersom det finns en annan erfarenhet. Men en del av mitt bekymmer är att även vi i kyrkan, i olika kristna miljöer, har resignerat och tröttnat på visa vår omvärld på alternativ. Passivitet, rädslor, synkretism mm får konsekvenser att icke troende kan uppleva oss som inte tillräckligt seriösa/överlåtna kristna. Nu menar jag inte att man skall visa upp en from fasad utan det måste vara äkta! Problemet ligger inte hos betraktaren utan hos oss. Vi skulle kunna ta för oss mycket mer. Vi skulle kunna uppmuntra varandra mycket mer än vad vi gör idag!

Att jag funderar över dessa frågor beror på att jag verkligen unnar människor omkring mig en sund kristen tro, som bär dem överallt och som fyller dem med glädje. Det råder nämligen ingen tvekan om att många idag har en tomhet inom sig och bär på en längtan. Men om vi kristna drar oss undan, inte finns till hands, vem skall de då möta dem på ett naturligt sätt?

Joachim - som vill att vi troende skall bli mer frimodiga, att vår glädje blir smittsam

Vill informera dig om några datum och händelser



Jag har snart semester V. 29-31, men kanske kan vi ses vid något av kommande inplanerade möten:







  • Söndagen den 12 juli är det MC-träff i S. Åsarps kyrka (kl. 18:00) (Limmared) och vill du åka med så träffas vi 14:00 utanför Kungsbacka kyrka, det är öppet för alla intresserade. Här är en länk: http://www.svenskakyrkan.se/Webbplats/System/Filer/fb86e8c1-08d8-4302-9fae-f8edb026cf63.pdf

  • Tisdagen den 21 - lördagen den 25 juli är det Oasmöte i Borås med temat "En enda Herre, Jesus Kristus". Det är ett gediget program som du kan se på: http://www.oasrorelsen.se/

  • Söndagen den 26 juli kl. 19:00 firas det gudstjänst i Saronkyrkan i Strömstad, där Dan Ådahl leder mötet och jag förkunnar. Även brodern Frank kommer att vara med och temat handlar om hur väl Gud rustar oss - det finns en plan!

Joachim - som gillar att vara i olika sammanhang där Jesus förhärligas

Hur ett sommarmöte kan vara


Laestadian summer services 2009 nära Åbo i Finland. Man kan knappt tro att sådana här skaror samlas i Jesu namn. Men ser man bilderna så får man intryck av människor i blandade åldrar som får något viktigt med sig.

Här länken från mötet:

Joachim - som tackar Berit för länkinfo

”Skulle moder Teresa vara en bakåtsträvare?”


"Tio kristna svarar på Humanisternas manifest: Kristna värderingar bakom rättssamhället och demokratin." "Vi som skriver den här artikeln har det gemensamt att vi bekänner en personlig tro och är verksamma i olika kyrkor och samfund. Vi är alla vana vid kritiskt tänkande och har inte upplevt att tron tvingats på oss. Vi är heller inte anhängare av religiöst tvång. Religiös tro kan missbrukas."

Detta gick att läsa i DN den 27 juni och artikeln har skapat många kommentarer. Tillsammans visar det att klimatet i vårt land har hårdnat betydligt. Den som är troende måste vara beredd på att stå upp för detta.


Joachim - som gärna vill skapa en frimodigare miljö där man kan leva som kristen

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg