Audiens hos statsminister Fredrik Reinfeldt ... Som Dagen tidigare berättat har det bara stannat vid en dröm för kristna företrädare. Men nu har man ritat upp en ny strategi på taktiktavlan - att utnyttja den svenske statschefens roll som EU-ordförande.
Frågan om politik och religion skall hållas isär kommer med jämna mellanrum upp på bordet. Och våra svar är olika. Statsministern vill inte en sammanblandning utan hänvisar till kyrkoministern. Men om jag inte minns fel var han för inte så länge sedan också tydlig i hur kyrkan skulle hantera detta med äktenskap och vigsel?
I alla tider har dessa båda "krafter" i samhället, staten och kyrkan, försökt att "utnyttja" varandra och dra fördelar av den andres "förankring" bland människor. Men jag tror att det funnits och är så fortfarande, att det finns en viss "subjektivism", man utgår mest från sig själv.
Samtidigt kan man inte skilja religion och politik från varandra om man nu tycker det, eftersom det handlar om att tillsammans stå upp för för något som berör människors liv. Det handlar ofta om människor som lever sina liv i marginalen, utanförskap mm. Men i många situationer skall man nog akta sig för partipolitik, eftersom det inte går att få in Jesus i ett litet hörn!
För mig är Jesus radikal och när han talar om omvändelse, så handlar det i grundtexten om 180 grader, alltså helt om. Hur många som ber om Guds ledning bland EU-folket vet jag inte. Men att tro att vi kan bygga upp ett fungerande samhälle enbart på mänsklig visdom, utan bön och tro, är för mig, som kristen, främmande och en stark risktagning. EU-parlamentariernas tro är för mig väldigt viktig, eftersom den ligger till grund för den människosyn och de beslut de skall vara med och fatta. Och idag finns makten i EU.
Min logik är nämligen, att om det är viktigt med min bön i mitt eget liv, att jag räknar med Guds närvaro, så är det också så i större sammanhang. Att hävda motsatsen känns lite som Babels torns byggande. Vi gör oss större än Gud.
Alltså, låt oss be för EU. Be för valet som ligger framför oss och som är viktigare än vad vi kanske tror. Och låt oss be i Jesu namn.
Joachim - som är övertygad om att Gud alltid vill det bästa, även i EU.
1 kommentar:
"Men att tro att vi kan bygga upp ett fungerande samhälle enbart på mänsklig visdom, utan bön och tro, är för mig, som kristen, främmande och en stark risktagning"
I USA tror och ber runt 85-90% av befolkningen, och där ligger de back i ekonomin, har inte lika rättigheter för alla, de är i två krig som inte ser ut att leda någonvart... Jag tror nog att sveriges metod fungerar bättre.
Varför litar du inte på människans egna visdom? Det är människan som gett lika värde till alla människor, inte gud. Det är människan som forskat och lärt sig om all världens vetenskap, inte gud. Människan är fantastisk, och när man tittar på religiösa länder och jämför med sekulariserade sverige och andra västeuropeiska länder, blir det rätt tydligt att religionen inte gör så mycket gott.
Skicka en kommentar