Nio samfund satsar på ”Fler friska församlingar”


"En unik satsning på församlingsutveckling. Så beskriver Naturlig församlingsutveckling (NFU) det projekt som nio samfund samarbetar kring under de kommande två åren." skriver tidningen Dagen. Jag skulle önska att även Sv Ky skulle intressera sig mer för detta material.


Vi har i Kungsbacka - Hanhals gjort s. k. NFU-undersökningar år 2003 och i Kungsbacka kyrka även år 2006. Detta har hjälpt oss att sätta fokus på det som är väsentligt i "församlings- byggandet". Ett alldeles utmärkt verktyg även för förtroendevalda, det är ju val i år, att bli ännu mer medvetna om vad som behövs för att en församling skall växa på ett sunt sätt.

Vi kommer att göra en tredje undersökning till hösten och grundtanken i NFU är att arbeta med den princip (del av församlingverksamheten) som fungerar sämst. Det är så lätt att bara satsa på det som tycks fungera.

I vårt fall kom det år 2003 fram, att vi behövde arbeta med ledarskapet. Det skulle bli mer stödjande och delegerande. Det var ju inte särskilt uppmuntrande för mig och andra i församlingsledningen. Men med kunskap insåg vi att detta är vanligt i s.k. växande församlingar. Man hinner inte att delegera och det saknas rustat folk (det tar tid att rusta andra!). Men då började vi på allvar jobba med nådegåvorna och strukturerna i församlingen och det har gett resultat!

Vi växer och gör det på ett sunt sätt. T.o.m. stiftets visitation med prosten och stiftsnotarien, var positiva och uttryckte glädje över det som sker.

Det som just nu ligger på mitt bord och som jag hittills inte sett någon församling riktigt har utvecklat är ett "andligt ledningssystem" som man kan visa på papper och som klargör förhållandena mellan en vision och mål m.m. Det kommer att vara ett verktyg som hjälper oss med sådant jag nämnt om i tidigare blogginlägg.

Joachim - som ser NFU som en stor hjälp i att strukturera upp i församlingens verksamhet.

2 kommentarer:

Mats sa...

När jag läste artikeln i dagen om NFU som var intressant fastnade jag för en annan artikel.
Den har väl kanske lite mer koppling till föregående bloggartikel här och har rubriken " En tydlig kyrka bra för mångfalden".

Tror att det ligger oerhört mycket i det artikelförfattaren skriver om, att kyrkan måste vara tydlig och stå för en gemensam uppfattning, värderingar och tro.
Kan mycket väl vara denna otydlighet som gör att många troende "stannar hemma" och inte visar sin tro öppet. Dom kanske känner att dom inte har ett tydligt budskap att luta sig emot när dom blir ifrågasatta?

"Hur kan man samtala med någon som saknar ståndpunkt" och "tron är inte ett hinder, snarare en förutsättning för ett meningsfullt samtal" är två meningar i artikeln som jag fastnade för och är viktiga tror jag.

Mats sa...

När jag skrivit föregående kommentar hittade jag Elisabeth Sandlunds krönika "Andlighet är inte nog" i Dagen och den tycker jag är läsvärd och har ett klart samband med det jag skrev i kommentaren.

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg