Till den allmänna vänligheten hör att man frågar personen man möter: -"Hur är det"? eller -"Hur mår du"?
Denna omsorg kommer ofta strax före möten, då man ses för att man är kallad samman eller i telefonen när man ringer upp i ett helt annat ärende.
Jag tillhör dem som själv ställer frågan, även om jag är lite sämre på det än många andra och det jag funderar på är om man, jag och andra, verkligen är beredda att lyssna på svaret. För som jag skrev i den lokala tidningen häromdagen: "Ett
sant lyssnade är att både höra vad den andre säger och försöka förstå vad som
menas med orden, kroppsspråket och situationen."
Sanningen är ju att de flesta bär på sådant man kanske inte vill berätta eller det skulle ta alldeles för lång tid att redogöra. Detta leder till att man svarar -"Jo, det är bra!" eller -"Det kunde vara bättre, men det hjälper inte att klaga".
Trots en viss brist på äkthet, så är det ändå så att det sociala spelet påbjuder frågekonversationen, annars uppvisar man ingen empati. Då är man en som inte bryr sig om. I allt detta finns det naturligtvis äkta och genuin omsorg och kärlek. Men det är fascinerande hur vi går in i mönster, som är svåra att bryta.
Ibland, när jag eller du har varit alltför tydlig i hur man mår, så har det kanske inte blivit den förväntade reaktionen, att den andre visar på förståelse eller liknade, utan det har varit lite mer "tycka synd om" reaktion och det kanske man inte vill. Få människor jag mött uttrycker att man vill att man skall tycka synd om dem, men väldigt många uttrycker behov av bekräftelse. Detta är definitivt inte samma sak.
Hela resonemanget handlar om hur vi bygger upp trovärdiga relationer. I dessa ingår både tid att berätta, att lyssna och visar på förståelse. Ju högre tempot är uppskruvat desto svårare blir det att hålla samma nivå som tidigare. Med nya kommunikationskanaler vet vi hur andra mår utan att behöva fråga. Den starka individualismen innebär också att vi, ärligt talat, inte bryr oss om varandra lika mycket som förr.
Detta leder till ett samhälle där, trots all möjlighet till ökad kommunikation, flera känner sig ensamma och där vi i olika sammanhang ger och har dåligt samvete för att vi inte följer outtalade normer.
För mig är det mest aktuellt inför söndagens gudstjänst, då man möter de regelbundna firarna som är en bra bit över hundra personer. Man kanske inte setts på en eller två veckor och man skulle naturligtvis haft möjlighet att lyssna bättre. Någon har sorg, en annan är sjuk etc. Och detta är något hela församlingen delar. Ett fåtal anställda kan inte klarar av det som är hela församlingens uppdrag.
Det är också i detta sammanhang jag funderar på vad bibeln säger om äldste. Vi har kyrkvärdar, tre under de flesta gudstjänsterna. En präst och en diakon är i tjänst varje söndag samt musiker och vaktmästare. Detta är sju personer, men det räcker inte! I takt med att alltfler mår sämre i samhället så behövs det större resurser.
Äldste skulle kunna vara de i församlingen, som kommit något längre på trons väg och som utifrån sina gåvor är beredda att tjäna i församlingen med att t ex bry sig om gudstjänstfiraren.
Jag kommer att återkomma i detta så småningom. För vi behöver hitta nya mönster i hur vi bekräfta och visar på omsorg i församlingen. Hur vi blir ännu bättre på att lyssna.
Joachim - som är glad över kvartersombuden och mycket annat som just nu sker och som är övertygad om att församlingen kommer att växa vidare.
En blogg för att öka kommunikationen mellan Holmgrens begravningsbyrå och samhället. Syftet är att lyfta fram olika aspekter kring liv och död, tröst och sorg. Vi vill hjälpa till att lyfta upp det svåra och visa på en väg framåt. Ställ gärna frågor och kom med synpunkter! Tillsammans delar vi livets villkor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Om-sorg" hela vägen
Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...
Populära inlägg
-
Detta är en intressant artikel eftersom det är min gamle chef som är den omtalade prästen som får gå. Det stämmer att Pär är en folklig präs...
-
"Tanken om yrket som ett kall har minskat bland sjuksköterskor men bland präster lever kallelsemedvetandet". Det visar en ny unde...
-
"Här begravs den populäre biskopen Bertil Gärtner" blev rubriken i tidningen Dagen. Det stämmer att han i många sammanhang var pop...
1 kommentar:
Mycket viktigt och aktuellt ämne, för jag upplever som att många är väldigt ensamma i samhället. Läste om en 16-årig tjej på Facebook som var oerhört mobbad (i USA) och personerna hetsade henne att ta sitt liv. Vilket hon gjorde. Men innan hon dog, hade hon spelat in en video där hon sade att hon är helt ensam, att hon skulle behövt någon.
För oss som känner Jesus är det ju extra tragiskt att ingen hann berätta för henne att hon inte alls var ensam. Utan älskad varje sekund av sitt korta liv.
Känner igen detta med att man svarar att allt är bra, om någon frågar hur man mår. Det skulle ta för lång tid att börja förklara och man vill inte besvära den andra osv.
Jag undrar om detta är ett nytt problem, i modern tid? Vår tid är så efterfrågad nu, vi skall träna, träffa vänner, kolla på tv, sitta vid datorn, vara uppkopplade jämt, aktiva överallt och finnas i alla möjliga sammanhang. Jag undrar hur det var förr? Man jobbade ihop på sin gård, slet hårt från morgon till kväll, men kanske man lyssnade på varandra? Och de äldre hade säkert högre status, det var de som förde kunskapen och historien vidare i berättade samtal.
Jag vill inte verka vara en bakåtsträvare, men ibland undrar jag ändå. Om Jesus hade vandrat omkring idag och kallat till sig folk, hur många hade sagt "jag kommer?" Och hur många hade sagt de måste till tvättstugan, till styrelsemötet, kolla klart någon idiotisk såpa på TV, lägga klart en patiens, ta en tur till gymmet....?
Jag har förståelse för "våndan" inom kyrkan för de anställda, att de inte hinner med alla som de hade velat. Men det är ju allas ansvar, att ta hand om sin nästa. Alla kan göra något litet, ett leende, ett hej, något litet som inte behöver kosta tid och pengar, om man är stressad.
Personligen har några av mina starkaste möten med människor varit, när jag velat säga nej för jag hade bråttom men sedan tänkt att jag måste ju lyssna... och det har visat sig att jag lärde mig mer än den andra och jag fick vara tacksam den andra anförtrott sig till mig. Jag trodde jag var "ädel" och gjorde den andra en tjänst, men istället var det något jag skulle lära mig eller ta del av. Högmod går före fall... ibland får man känna på det själv!
Vi är inte ensamma, vi har Jesus i våra hjärtan och vi får väl alla försöka visa omtanke på det sätt man förmår i just den stunden.
Välsignelse o allt gott!
Skicka en kommentar