Om några veckor far jag tillsammans med 23 andra till Israel. Som reseledare är jag mån om att de som kommer till Israel skall få uppleva landets olika sidor. Framför allt är det en pilgrimsresa. Vi firar mässan och far till de "heliga" platserna. Men det handlar inte bara om kristendomen eller de andra religionerna utan man måste också beröra dess historia och politik.
Hur många vet att det idag är en "väckelse" på gång i landet. Många judar bekänner sig till en kristen tro och blir på så sätt "Messianska Judar". Hur många känner egentligen till att en minoritet av Palestinierna är kristna. Ja, det finns mycket att lära och upptäcka och tyvärr har många svenskar endast den bild som massmedia målar upp.
I Dagen finns följande att läsa: "Kritik mot bevakning av Mellanöstern - Konferens med representanter för tre religioner diskuterade ämnet" och här är man överens om att bevakningen kunde varit bättre. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=187112
Bl. a. står det, att "Lisa Abramowicz, representant från Judiska församlingen, höll med Boeryd om att journalister behöver skildra mer bakgrund och historik. Inte bara förenkla och måla i svart och vitt."
Generellt är detta ett dilemma också när vår egen kyrka beskrivs i lokala massmedier. Syftet är inte alltid klart. Och baskunskapen tycks ibland saknas. Fast de flesta av oss vet, att det inte alltid är sant det som står i tidningarna, så påverkas vi och det styr vår uppfattning i många frågor. Massmedias makt är mycket stor.
Joachim - som önskar att alla bekännande kristna någon gång skall få möjlighet att komma till det heliga landet
2 kommentarer:
Bra att du är kritisk till media, men varför inte då även ifrågasätta myten om palestinier och palestina som sprids som sannning i Sverige?
Hejsan Bersheva
Själva kritiken är ett ifrågasättande. Vår kunskap genom masmedia leder just många gånger till mytbildningar som förvränger våra uppfattningar om både palestinier och israeler.
Människor som begått fruktansvärda brott finns under historiens gång på båda sidor. Att enahanda peka ut den ena sidan är att göra det för enkelt för sig.
Själva ställningstagandet påverkars naturligtvis också av vilken politisk färg man har, religionstillhörighet samt mycket annat.
Här är inte platsen att fördjupa sig alltför mycket. Min ambition är att visa på det, som också artikeln lyfter fram, att den "bild" vi har är många gånger präglad av massmedias syn och detta måste inte alltid vara med sanningen överensstämmande!
Joachim
Skicka en kommentar