Kristna röstar borgerligt, bokstavstroende kristna stöder Kristdemokraterna. Muslimer röstar på Socialdemokraterna. Det visar en omfattande undersökning som Magnus Hagevi, statsvetare vid Växjö universitet, gjort.
Detta är intressant för naturligtvis ligger det sanning i resonemanget. Samtidigt får man inte glömma att det finns undantag. Och alla kan vi analysera konsekvenser av undersökningen. Betyder detta att t ex socialdemokraterna, som är största partiet, strävar efter att tillmötesgå muslimerna mer än de andra partierna. Att det t o m kan bli så att man går emot kristna värderingar för att visa den stora gruppen muslimer ett trovärdigt förhållningssätt?
Eller är det så att de borgliga är så trångsynta, att de stänger ute det mångkulturella samhället trots att man menar att man är positiv. Det finns kanske rädslor och annat som ligger under ytan?
Hur man än vänder och vrider, så är det önskvärt att skilja på partipolitik och religion. Det måste finnas en frihet på båda sidor, att välja gemenskap. Själv är jag inte partibunden! Fast med tanke på undersökningen av Hagevi är jag säker betraktad som borgerlig. För mig finns det en radikalitet i Jesu förkunnelse och liv, som går emot både vänstern och högern. Jesus ser till ett personligt ansvar (borgligt) men är är väldigt mycket för solidariteten (vänstern).
Låt oss tillsammans bygga ett gott samhälle med en kyrka som har apostlarna och Bibeln som grund.
Joachim - som tycker det är viktigt att kyrka och samhälle för en dialog.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar