Begravningsmusik


Domprosten förbjöd inspelad musik vid gudstjänster. Sen lät en präst de sörjande få cd-musik på en begravning. Det ledde till musikbråk i Karlstad stift. skriver Dagen på http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=171513

Levande musik, CD, repertoaren etc har blivit en svår fråga och ytterst måste man fråga sig vad en begravning är och vad som skiljer en kristen begravning från en borglig? Och vem bestämmer? Är det prästen eller musikern? eller är det de anhöriga? kanske är det begravningsbyrån (så verkar det ibland!). Det är hur som helst många inblandade. Och de som är rika, får de anlita vilken solist de vill, som sjunger vad som helst, bara det är live? Då borde väl den fattige, som inte har råd med en solist, få spela en CD med samma stycke?

För mig personligen är det tre saker som är viktiga än andra när det gäller själva begravningsgudstjänsten och det är respekt för den avlidne, själavården om de anhöriga och att Guds rike förkunnas! Av dessa tre är det det sistnämnda som är störst för det rymmer de två andra! I Guds rike med Jesus som Frälsaren finns respekten och själavården.

Våra gudstjänstordningar och musikstilar kan både vara det som berikar och det som hindrar. Funderingar som finns bakom kulisserna är bland annat; Är Taube allmänt accepterad liksom B Andersson's "Tröstevisa"? Men är inte "Ave Maria" katolskt? Är Lundell lämplig att ha på begravning? Dessa diskussioner och liknande får inte ske då de anhöriga är involverade och det måste vara tjänstgörande präst som har det yttersta ansvaret! Prästen tillsammans med musikern måste veta vilka principer som gäller och framför allt är vår kallelse att hjälpa trons växande hos de sörjande.

Min princip är att CD kan ersätta solomusik/sång men inte psalmer eller in- och utgångsmusiken.

Joachim - som vill förmedla det eviga hoppet Jesus har gett oss.

11 kommentarer:

Jonas sa...

Jag får nog stödja Staffan Kvassman i denna konflikt också. Man ska ju komma ihåg att det är en begravningsGUDTJÄNST, det tycker jag för lite betonas, vilket ju ansluter till vad du skriver. Om man vill höra någon låt med satanistisk text ska man då får spela den bara för att det de anhörigas eller den avlidnes vilja?

Men både Ave Maria och Salve Regina borde väl var helt i sin ordning att spela tycker jag..

Anonym sa...

Har man inte problem så skapar man dem. Har inte kyrkan viktigare saker att ta ställning till än ev extra musik vid begravningar ? Visst kan det förekomma sång och musik vid begravningar (kanske ännu mer vid dop och vigsel)som inte är skriven för kyrkan och som inte har en kyrklig/kristen prägel, men innebär detta att akten inte längre är en gudstjänst ? Det är ju prästens sak att ge akten en kristen prägel genom det han eller hon säger och genom de bibelorsd som säges. Och psalmer sjungs ju. Hur skulle ett profant musikstycke kunna ta bort gudstjänstprägeln ? Är det profana starkare än det kristna ? Just av själavårdshänsyn mot de anhöriga bör man ha en mycket hög toleransnivå i sådana frågor, det är en illusion att tro att de skulle få större tilltro till kyrkans budskap om samma kyrka, enbart av principiella skäl, förvägrar dem att musik spelas som betydde mycket för den avlidne och dennes närmaste. Inget ont om fugor av Bach, men de förmår kanske inte säga lika mycket åt alla sörjande, som vad de kanske kan åt många präster och kantorer.

Satanistmusik ska förstås inte spelas i en kyrka, varken vid begravningar eller i övrigt. Men jag tror knappast att präster och kantorer behöver bekymra sig om det, eftersom ingen kommer att önska sådan musik vid en kyrklig begravning.

Diskussionen om levande musik contra CD förstår jag inte alls- Det är väl självklart att det finns mycket musik som låter mycket bättre i en bra CD-inspelning med lämpliga instrument och en bra sångare, jämfört med en kantors försök att få till något liknande på en halvkass kyrkorgel.

hapax sa...

En aspekt på CD-musik är att det behövs en väldigt bra ljudanläggning för att en CD ska låta bra i ett stort kyrkorum. Oftast har man inte det, och då låter orgeln bättre.

Men i övrigt finns det inget som i sig är kristnare med orgel än med CD. Och präst och musiker har inte som uppdrag att vara musikaliska smakdomare. Musik måste inte vara explicit "kristen" för att kunna användas i en gudstjänst (hur skulle man definiera kristen musik i så fall?). Oftast är det nog klokast själavård att tillmötesgå anhörigas önskemål om musik, och i begravningstalet anknyta till sångtexterna och ge dem en evangelisk tydning.

Anonym sa...

jämfört med en kantors försök att få till något liknande på en halvkass kyrkorgel / det är en ganska nedvärderande syn på de musiker som jobbar i kyrkan. Kanske skulle tänka efter en gång till innan du vräker ur dig saker

Anonym sa...

Lugna ner dig, "Anonym 2"! Det är väl inte nedvärderande att tala om precis som det är! Våra kyrkomusiker är oftast högt kompetenta inom det de kan, och de gör det bra. Men man ska inte begära det omöjliga. Om det önskas ett visst stycke av en viss artist eller grupp så kan förmodligen inte en vanlig kantor framföra detta tillfredsställande. Om inte annat så stupar det på att kantorn inte har en rockorkesters instrument, eller hur ? Han eller hon har oftast bara en kyrkorgel att tillgå (som dessutom ibland faktiskt är halvkass). Och den musik som önskas är mycket sällan skriven för instrumentet orgel, och orgel enbart. Eller hur.

Dessutom, de flesta kyrkomusiker jag känner till är i närheten av och många gånger över pensionsåldern, den musik som efterfrågas är helt enkelt inte "deras musik", de har inte vuxit upp med den, den har inte ingått i deras utbildning och ofta tycker de inte ens om den. Hur kan man då begära eller förvänta sig att de ska spela den, så att det låter bättre än "the real thing" på CD??? Denna åsikt innebär absolut inte något underkännande av deras yrkesskicklighet. Men det är inte säkert att en mycket skicklig snickare är lika bra som murare. I detta ligger ingen värdering, bara ett konstaterande av fakta.

Anonym sa...

Det stämmer faktiskt inte. Våra musiker är inte så lastgamla som du vill göra gällande. I Kungsbacka församling t.ex. finns flera duktiga musiker som fixar det mesta! Levande musik är alltid bäst, tycker jag i alla fall

Joachim Holmgren sa...

Mina anonyma vänner

Er diskussion visar lite hur laddat ämnet är när det gäller musiken. Både när det gäller musikern och prästen så spelar kompetens och erfarenhet in.

Att hitta rätt balans mellan vad man kan kräva av en anställd i förhållande till prestation är inte så lätt. Detta gäller alltså inte endast musikern utan även övriga anställda.

I de flesta fall är det inga bekymmer om det bara finns en vettig dialog mellan de anhöriga och de tjänstgörande.

Joachim

Anonym sa...

Jag instämmer till fullo med Joachims inlägg! En vettig dialog löser de allra flesta av dessa problem.

Den som läser vad jag faktiskt skrivit ser dessutom att jag inte på något sätt har nedvärderat kyrkomusikernas kompetens. Ändå kvarstår som ett faktum att man inte kan begära av en skicklig snickare att denne ska vara lika skicklig som murare. I synnerhet om han sätts att arbeta med hammare i stället för murslev ...

Naturligtvis har jag heller aldrig påstått att alla kantorer är i eller över pensionsåldern ! Men de som jag känner till är det ! De flesta i alla fall. Och ibland är orglarna halvkassa, det är ju inget som jag lägger kyrkomusikerna till last, det är ju deras församlingar som inte har råd att hålla varken orglar eller annat i topptrim. Glöm inte att Svenska Kyrkans olika församlingar ofta har vitt skilda förutsättningar både ekonomiskt och personellt.

Gregorius Rex sa...

Kyrkan borde kunna hänvisa till det borgerliga alternativet tydligare och framför allt långt före man kommer till momentet där man upplyser om att den dödes favoritmusik på CD inte är önskvärd. Ännu är det nog naturligt även för sekulariserade människor att söka sig till kyrkan i srgens stund. Kan kyrkan förvalta det till fullo, eller krockar det med förvaltandet av en musikerkår har fullt upp med att försvara sin långt ifrån självklara postition i det kyrkliga livet?

Givetvis är det genant för kyrkan att dessa tvister alls utspelas och ömma tår är som fulast i offentlighetens ljus. Men det är oförlåtligt att behandla sörjande människor på det här sättet, gudstjänst eller ej.

Kanske är det dags att på allvar diskutera om kyrkan bör ha kvar begravningsväsendet i sin vård?

Anonym sa...

Varför inte ersätta prästens griftetal med en CD?

Joachim Holmgren sa...

Det kan du väl göra! Joachim

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg