Yoga eller inte?

Under veckan delade jag en länk om yoga i vilken Olivia delade sin syn om Yoga och risker med den. Det blev många kommentarer som jag, ärligt talat, kände på förhand att det skulle bli. Varför är detta en så laddad fråga? Det finns säkert flera infallsvinklar, men jag tror inte enbart att det handlar om själva ämnet utan om vem, när och hur saker förs fram.

Ett annat exempel på laddade diskussionsämnen. För några år sedan var det otänkbart med så mycket nattvardsfirande och man förde fram att de högkyrkliga prästerna ägnar sig åt för mycket liturgi och mysterier. Att man koncentrerar sig för mycket på formerna än på själva innehållet. Idag lyfts nattvardsgudstjänsten (högmässan) fram som huvudgudstjänsten, den "normala" gudstjänsten. Man får oftare och oftare säga att det inte är nattvard istället för tvärtom. Detta lyfter jag fram som ett exempel på att det är lätt att komma bort från själva kärnan, det centrala. I mässan är det Jesus Kristus och han är hörnstenen i hela kyrkans byggnad.

Tillbaka till yogan. En annan viktig anledning till diskussionen, förutom vem, när och hur, är detta med att den som inte gillar yoga i kyrkan energiskt hävdar dess icke kristna bakgrund, medan förespråkaren lyfter fram att man mycket väl i våra sammanhang kan nyttja yogans "tekniker" om man bara skalar bort detta med annan religion. Här kommer man till en pedagogisk och i viss mån psykologisk effekt! Varför skala bort en varas egentliga innehåll? Sanna yoga utövare har kurser på flera år för att lära ut yogans principer som inte bara är fysiska övningar med andningsteknik! Inte skulle jag vilja att man hade bibelkurser och samtidigt tog bort bibelns auktoritet eller underlät lyfta fram bibelns gudomliga inspiration. Så var det med nattvarden, att det var innehållet som var det väsentliga! Att fira nattvard och säga att det är något annat än det Jesus instiftade på Skärtorsdagen är att göra det till något annat.

Så min grundfråga är behövs Yogan för att komma till tro på den uppståndne Frälsaren Jesus Kristus eller för att bli bevarad i tron på densamme. Om man nu skalar bort "innehållet" finns inte de yttre uttryckssätten redan i meditation, liturgisk dans mm? Är det okej, att hela tiden ta bort innehåll och fylla begrepp med nya innebörder för att "locka" eller tillfredsställa? Kan man göra så med nåd, synd, frälsning etc....

Var finns grunderna för detta i Bibeln? och är detta något Jesus önskar? måste ju vara adekvata frågor. Och självklart kommer vi säkert fram till olika svar. Men egentligen talar jag i hela detta resonemang inte emot yogakulturen utan min hållning är snarare att tala för Jesus.

Joachim - som tror att det är viktigt att samtalet förs.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Väl värt att fundera kring. Jag skrev själv ett blogginlägg efter Kyrkans tidnings artiklar i förra veckan och funderade också på det -vad jag uppfattade som märkligt - att se på yoga som en metod frikopplad från dess religiösa ursprung. Ok att man gör så på gym och liknande men i en kyrka? Vet inte, men tror att det är viktigt att ställa sig de frågor du gör.

Anonym sa...

Jag tror så här, att om Jesus sett ett gäng som tränade Yoga i templet då han blev vred över vad de hade gjort med Guds hus, hade de sprungit lika fort som hönorna flaxade. Där syns väl ganska tydligt vem Jesus är! Och vi visar vem han är mycket mer med våra liv, än med våra ord. Om en stum vill vittna om Jesus och gör solgudens hälsning i sin gympa, vittnar han tydligt om solguden, inte om Jesus, hur mycket han än tänker på Jesus när han rör sig. Det är inte egentligen rörelsen, utan den ondas oerhört smarta sätt att få bort vårt fulla fokus på kärnan, Jesus. Det blir som fula svordomar; fullständigt onödigt, och ett dåligt vittnesbörd.

Johan Åström sa...

Yoga betyder döda anden. Om detta inträffar genom Yoga, hur kan jag då få kontakt med Den Helige Ande som vill samtala med min ande

mimmimarie sa...

Enligt Wikipedia har yoga följande betydelse (inte någon död ande så långt man kan se)

I sanskrit är den vanligt förekommande och bokstavliga betydelsen av ordet yoga ”att tillfoga”, "att förena" eller "att fästa". Ordet motsvarar svenska ok, det som förenar oxar eller hästar. Ordet har även en bredare betydelse i sanskrit, "sysselsättning, användning, applikation, prestanda, att utnyttja, sätta något till nytta.

Det finns många sammansatta ord som innehåller yoga på sanskrit med betydelser som "förbindelse", "kontakt", ”kombinera”, "metod", "program", "tillägg" och "prestation".

Joachim Holmgren sa...

"egentligen talar jag i hela detta resonemang inte emot yogakulturen utan min hållning är snarare att tala för Jesus"

Detta betyder att jag inte vill hamna i detta vanliga att man glömmer bort sin kristna identitet genom att fokusera sig på det man inte gillar.
Samma mekanism har jag mött otaliga gånger i andra diskussioner.
Som ex kan jag nämna diskussionen om samkönade äktenskap. Grunden som båda sidor, de som är emot och de som är för, är samma, nämligen att man vill lyfta fram kärleken. Men det blir lätt pajkastning där man talar om hur kärlekslös den andra sidan är och själv är man, kanske omedveten om det, riktigt otrevlig.
Jag är helt och hållet för Jesus och en omvändelse till honom. För mig är han den ende frälsaren som öppnar vägen till det allra heligaste. Jag tror det finns en dubbel utgång och att det är Jesus som är vägen sanningen och livet. Att det sedan finns andra läror och andra uttryckssätt vet vi alla, men jag är inte satt att försvara eller förkasta dem. Den logiska konsekvensen när man håller sig till Jesus är att man säger nej till annat. Ett ja till någon är ett nej till någon annan!
/Joachim

Joachim Holmgren sa...

Denna fråga ställdes:
"Yogan innehåller fysiska övningar som lockar mig som människa, men jag vill som kristen inte utföra buddhistiska ritualer. Kan jag behålla det som gör mig fysiskt gott men skala bort det som är andligt vilseledande?"

Svaret, enligt mig, är många gånger att dessa yogaövningar svara på ett behov vi stressade människor har.
Genom övningarna stannar vi upp och fokuserar på vår andning och känner efter hur vi mår. Gör man sedan "Yogapass" så gör man fysiska övningar som tränar muskulaturen och balans mm.
Vi mår bra eftersom vi möter vår stress och vårt höga tempo.
Allt detta har ju inte egentligen inte med Yoga att göra! Utan det handlar mer om ett pedagogiskt sätt att stanna upp.
Ett spinningpass, hojtur, segling, golfrunda etc tror jag kan åstadkomma samma mål. Men då är det vad det kallas! Begreppet Yoga är så laddat, att flera av er skriver inlägg, kyrkans tidning har helsidor mm. Yogan är en form av hinduisk/buddistisk rit.
/Joachim

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg