Brist på kunskap

Blev förra veckan uppringt av en journalist när det gäller att en av Oas inspiratörerna skall vara med i en satsning i Norra Skåne. Man hade från ett speciellt håll reagerat, vilket fick journalisten att ringa mig. Och frågor som kom var om vi i Oasrörelsen var en kyrka som t ex livets ord. Om vi viger och döper folk i Oas. Man hade hört att vi var emot både det ena och det andra.

Efter helgen och dess utvärdering kan man konstatera att farhågorna var klart överdrivna. Vittnesbörd om hur bra helgen hade varit har kommit till min kännedom och det var mer välfyllt i kyrkan än på länge.

Oas vill vara en just förnyelserörelse som inspirerar människor där de befinner sig, unga och äldre, kvinnor och män. Och faktum är att man lyckas mycket väl när man läser utvärderingar och ser på frukten som t ex sommarmötena för med sig. Varför inte glädja sig över detta? och se att det bidrar till att kristenheten växer där det annars kanske är mycket öken.


Samtidigt kom i dagarna ett partis valmanifest för nästa års kyrkoval och det ser ut så här:
Svenska kyrkan ska sätta människornas behov i centrum.
1. Visa lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar!
2. Förena goda traditioner med nytänkande så att fler känner sig delaktiga!
3. Håll Sveriges kyrkobyggnader och kyrkogårdar öppna och välvårdade! 
Svenska kyrkan ska stå upp för allas lika rätt och värde. 
4. Visa att kvinnoprästmotstånd och homofobi inte hör hemma i folkkyrkan!
5. Arbeta för internationell solidaritet, social rättvisa och hållbar utveckling! 
6. Var drivande i religionsdialog och i arbetet mot mobbning och rasism! 
Svenska kyrkan ska bekämpa de växande klassklyftorna.
7. Slå larm när kommun, landsting och stat inte tar sitt ansvar för välfärden!
8. Avskaffa alla avgifter i Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet!
9. Skapa fler sommarjobb åt ungdomar i samverkan med kommunerna!
Svenska kyrkan ska bidra till gemenskap och utveckling
10. Ta vara på församlingshemmen som öppna mötesplatser i lokalsamhället! 
11. Skapa en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för alla anställda!
12. Bedriv diakonal verksamhet som bryter ensamhet och utanförskap!

Allt detta är nog gott, men fortfarande känner jag att kyrkans grundläggande kallelse är att förkunna Jesus, som den uppståndne och som förändrar liv också idag och att detta behöver synliggöras på något sätt. När Jesus och den hjälpare som han sänder ut får verka i människors hjärtan, så kan vi visa på en sund lyhördhet, apropå manifestet ovan. Då vet vi vilka traditioner vi talar om och varför vi skall vårda våra kyrkor. Då kan det finnas respekt för den som tänker annorlunda än en själv och den kärlek som Jesus visar på är man beredd på att räcka vidare.

Ja, så här kan man gå vidare i listan ovan. Och det Oas och jag vill försöka är att just att visa på denna centrala del i det kristna livet. Att det börjar med var och ens relation till trons kärna och stjärna. Att både vara "hörare" och "görare". Det är just nu så många som missar målet med livet i och med att de saknar en levande relation till Frälsaren. Och det jag önskar är en större tydlighet vad det innebär att vara just kyrka. Vad är kärnverksamheten i kyrkans liv och hur hjälper vi journalister och andra att få kunskap i detta. Det är inte lätt att ha en dialog om man inte vet var man själv står. För uppenbarligen är det så idag att det finns inte för mycket kunskap om vad kristen tro egentligen handlar om utan snarare tvärtom och då behövs det många arbetare i Herrens vingård.

Joachim - som ser att vi har mycket att göra i detta land

Vikten av att lyssna

Till den allmänna vänligheten hör att man frågar personen man möter: -"Hur är det"? eller -"Hur mår du"?
Denna omsorg kommer ofta strax före möten, då man ses för att man är kallad samman eller i telefonen när man ringer upp i ett helt annat ärende.

Jag tillhör dem som själv ställer frågan, även om jag är lite sämre på det än många andra och det jag funderar på är om man, jag och andra, verkligen är beredda att lyssna på svaret. För som jag skrev i den lokala tidningen häromdagen: "Ett sant lyssnade är att både höra vad den andre säger och försöka förstå vad som menas med orden, kroppsspråket och situationen."

Sanningen är ju att de flesta bär på sådant man kanske inte vill berätta eller det skulle ta alldeles för lång tid att redogöra. Detta leder till att man svarar -"Jo, det är bra!" eller -"Det kunde vara bättre, men det hjälper inte att klaga". 

Trots en viss brist på äkthet, så är det ändå så att det sociala spelet påbjuder frågekonversationen, annars uppvisar man ingen empati. Då är man en som inte bryr sig om. I allt detta finns det naturligtvis äkta och genuin omsorg och kärlek. Men det är fascinerande hur vi går in i mönster, som är svåra att bryta. 

Ibland, när jag eller du har varit alltför tydlig i hur man mår, så har det kanske inte blivit den förväntade reaktionen, att den andre visar på förståelse eller liknade, utan det har varit lite mer "tycka synd om" reaktion och det kanske man inte vill. Få människor jag mött uttrycker att man vill att man skall tycka synd om dem, men väldigt många uttrycker behov av bekräftelse. Detta är definitivt inte samma sak.

Hela resonemanget handlar om hur vi bygger upp trovärdiga relationer. I dessa ingår både tid att berätta, att lyssna och visar på förståelse. Ju högre tempot är uppskruvat desto svårare blir det att hålla samma nivå som tidigare. Med nya kommunikationskanaler vet vi hur andra mår utan att behöva fråga. Den starka individualismen innebär också att vi, ärligt talat, inte bryr oss om varandra lika mycket som förr. 

Detta leder till ett samhälle där, trots all möjlighet till ökad kommunikation, flera känner sig ensamma och där vi i olika sammanhang ger och har dåligt samvete för att vi inte följer outtalade normer.

För mig är det mest aktuellt inför söndagens gudstjänst, då man möter de regelbundna firarna som är en bra bit över hundra personer. Man kanske inte setts på en eller två veckor och man skulle naturligtvis haft möjlighet att lyssna bättre. Någon har sorg, en annan är sjuk etc. Och detta är något hela församlingen delar. Ett fåtal anställda kan inte klarar av det som är hela församlingens uppdrag. 

Det är också i detta sammanhang jag funderar på vad bibeln säger om äldste. Vi har kyrkvärdar, tre under de flesta gudstjänsterna. En präst och en diakon är i tjänst varje söndag samt musiker och vaktmästare. Detta är sju personer, men det räcker inte! I takt med att alltfler mår sämre i samhället så behövs det större resurser.
Äldste skulle kunna vara de i församlingen, som kommit något längre på trons väg och som utifrån sina gåvor är beredda att tjäna i församlingen med att t ex bry sig om gudstjänstfiraren. 

Jag kommer att återkomma i detta så småningom. För vi behöver hitta nya mönster i hur vi bekräfta och visar på omsorg i församlingen. Hur vi blir ännu bättre på att lyssna.

Joachim - som är glad över kvartersombuden och mycket annat som just nu sker och som är övertygad om att församlingen kommer att växa vidare.





"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg