Skolavslutning i kyrkan vid jultid - religionens plats i vårt samhälle?

Skolverket säger att man får gärna ha skolavslutningen i kyrkan bara man inte ber, välsignar och läser evangeliet.  Samtidigt har mina barn, jag själv och många andra i detta land utsatts för raka motsatsen, att kristen tro är att närmast att betrakta som något påhittat som inte hör den moderna människan till.

Men tron på idoler (tv-utbudet), ekonomisk status, att man gärna får rösta ut varandra och då ibland med pakter etc. (Robinsson och andra tv-program) är okej. Ordet värdegrund nämns allt mer sällan och den stora tron idag, särskilt bland ungdomen om man skämtar till det lite, är snart tron på iPhones nya app-möjligheter. Ungdomarna, och för den del många vuxna, har idag inte möjlighet eller förmåga att tala om tron, om det som de innerst upplever som sin övertygelse. Man har lätt för att säga emot andra och annat, men när man vänder på resonemanget så blir det lätt tyst.

Vi vill ha demokrati och kärlek och förståelse. Vi vill ha mångfald och öppenhet. Vi vill ha vidsynthet och kunskap. Vi vill ha människor som är lyckliga och mår väl i vårt land men det känns som vi behövde lite mer insikt för att nå detta! Skolan, kyrkan m. fl. och inte minst våra politiker har ett ansvar för hur samhället utvecklas!

Elisabeth Sandlund skriver en ledare i tidningen Dagen om religionsfrihet som är i gungning i vårt land.
Hon skriver bland annat: "Lag och demokrati står inte i motsats till religionsfriheten. Snarare hänger begreppen ihop som ler och långhalm. Rätten att ?ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion" är enligt svensk grundlag, Regeringsformens andra kapitel, en av de grundläggande rättigheterna."

Låt oss i allt detta se vilka möjligheter vi har att utöva vår tro. Leo Tolstoy skrev  i sin bok Bekännelser om sitt eget liv. Trots rikedom, många barn, framgång i världen så saknade han något som de enkla människorna på landsbygden tycktes ha - tron. Det är inte alltid välgången kan mätas endast i rikedom och status. Leo såg att den kristna tron hjälpte människor på ett sätt som han själv längtade efter.

Joachim - som ser människan i kropp, själ och ande. Vi behöver fråga varandra hur vi mår andligt, utan att det blir integritetskränkande.

4 kommentarer:

Lennart sa...

Detta inlägg av Elisabeth Sandlund är ord i rättan tid!

Din kommentar är också högst relevant.

Jag vill dock tillägga att vi som kristna inte får tiga när vi har något viktigt att säga, oavsett om det är lagligt eller ej.

Som Jesus sagt kommer vi alltid att bli förföljda för vår tro. Och ve oss om vi inte blir det.

Många citerar bergspredikan men inte det som kanske är mest utmanande där, nämligen detta om att vi som lärjungar skall vara beredda att vara förföljda. OM vi inte blir det, så är det ett tecken på att vi tigit om sanningen. Och om vi förföljs skall vi glädja oss.

Camilla Grepe sa...

Ingen har hindrat dig att utöva din tro, så länge vi som inte delar den, slipper bli delaktiga.

Camilla Grepe sa...

@Lennart
Du presenterar ett elegant moment 22.

Anonym sa...

Camilla,
Om du inte vill bli delaktig, hur kommer det sig då att du så ofta är inne på Joachims blogg och "tjafsar"? Vad är det som har hänt i ditt liv eftersom du är så negativ till oss som tror på Jesus Kristus? Jag tror du behöver förlåta dem som eventuellt gjort dig illa och sedan gå vidare.

Det skulle vara roligt att få berätta för dig vad Jesus har gjort för mig i mitt liv. Fantastiska, verkliga händelser både ekonomiskt och fysiskt som totalt har förändrat mitt liv. Men det är ju sådant som du troligtvis förnekar och dessutom tror jag du är alldeles för feg för att ställa upp på en konfrontation i denna frågan.

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg