Torget i Kungsbacka


Det händer mycket och ganska snabbt när det gäller torgplanerna för Stortorget i Kungsbacka. Förhoppningsvis finns det möjlighet att se över Kungsbackas kyrkas entré i samband med denna upprustning. Se vad jag sa i Kungsbackanytt och tyck gärna till!

Joachim - som hoppas på ett lyft för innerstaden i Kungsbacka

Att uttrycka sin tro


Det finns olika sätt att uttrycka sin tro och här kommer Tamara Lowe's korta, med ordrika predikan som varar 1:42 minuter. Den är på engelska, men rymmer många goda tankar.

You Tube har en motsvarighet i God Tube som kanske kan bli lite inspiration för dig!

Önskar er allt gott!
Joachim - som tackar Pernilla

Den kyrkliga kartan



Vidare skriver han: "Vi vill engagera oss i det som känns rätt för tillfället och vara politiskt korrekta. Kyrkorna i Sverige är naturligtvis påverkade av allt detta. Det svenska och det afrikanska kyrkolivet befinner sig ljusår ifrån varandra. Precis som våra respektive samhällen."

Han har rätt och därmed också gett en del av svaret till att våra nordiska kyrkor tappar medlemmar, se artikel om detta här. Bl. a. kan man läsa: "Björn Ryman menar att i ett nordiskt perspektiv så är Danmark och Sverige de mest sekulariserade länderna, medan kristendomen har en någorlunda starkare ställning i Norge och Finland." Att man sedan har olika grepp som "iCentrum" är bra och viktigt.

Personligen tror jag att det inte handlar om att ta över modeller från Afrika eller andra kontinenter utan fundera på de "principer" som får dem att växa. Och framför allt vilken vision de bär på. Det växer trots allt i väldigt olika delar av världen, men inte i vårt eget land på samma sätt. För mig blir detta en tydlig anledning att fundera på vad man har att lära sig. Jag vill inte engagera mig i det som är rätt för tillfället! Jag vill inte heller vara politiskt korrekt som ett slags självändamål! Jag vill komma närmare Jesus, Guds son! Jag vill växa i tron och känna en sund församlingtillhörighet där jag delar tron med andra. Den stora utmaningen är hur detta kan ske i vårt land! Vi kan inte härma andra kulturer, men jag tror att vi kan bli mer Jesuslika även i Sverige!

Jag önskar att heligheten skulle märkas mer i mitt eget och andras liv och med det menar jag att även känslolivet skulle vara mer involverat. Heligheten hör också samman med Andeutgjutelsen från Pingsten. Att Andens gåvor får vara i funktion. I Afrika eller i Asien eller någon annanstans är allt detta naturligt i kristna sammanhang.

Joachim - som tror att den kristna kartan kommer att se väldigt annorlunda ut i framtiden.
Foto: Joachim Holmgren (Den hängande kyrkan i Kairo - en koptisk kyrka)

Påven: Kyrkan har sargats av synd


Katolska kyrkan har "sargats av synd", sade påven Benedikt i samband med att han på lördagen reste på sin första utlandsresa sedan de katolska övergreppsskandalerna briserade på allvar.

Men trots detta och att påven skriver till katoliker på Irland; "Ni har fått lida fruktansvärt och jag är uppriktigt ledsen. Jag vet att inget av det ni utsatts för kan göras ogjort", så är det människor som anser att detta inte räcker.

Bot och bättring är intressant. Det går inte att göra dessa hemska övergrepp mot barn ogjorda. Tusentals människor går idag med minnen från sin barndom, som offer p g a vuxnas övergrepp. Finns det överhuvud taget en framtid att tala om för dessa; både offren och även förövarna? Kan man hela det som gått sönder? Och vem ansvarar i så fall för det helande? Jag, som tillsammans med hela världens befolkning, tagit del av alla dessa artiklar, vad kan jag göra mer än att ta avstånd och fördöma? Hjälper det?

Hur gör vi med alla de pedofilövergrepp som dagligen sker i vår närmiljö, men som inte fått några rubriker? På något sätt är vi alla del av en bortvänd värld, där vi skadat både oss själva och andra. Konsekvenserna har bl. a. blivit att det för många inte finns mycket mer än att hela tiden lyfta fram bristerna, man fastnar i detta.

Var sak har sin tid, och dessa övergrepp måste fram i ljuset, men just nu känns det som om vi också behöver plats i våra medier med det som hjälper oss med att se det som reser oss upp. Som fyller oss med hopp och framtidtro. Inte för att nonchalera, utan för att visa att det finns något mer, även för de drabbade. Denna balans är inte lätt, men nödvändig.

För mig är det viktigt att skilja på de synder/övergrepp som begåtts och Jesus själv. Han måste gråta floder när han ser dessa onda handlingar, men likväl vill han sträcka ut sina sårmärkta händer till dem som vill ta emot hans hjälp och han erbjuder den frid som övergår allt förstånd.

Joachim - som funderar kring denna balans på den "Gode Herdens söndag"

Vi kan lära av tredje världens kyrkor


Församlingstillväxt är ett ständigt återkommande ämne för västvärldens kyrkor. Av den högst naturliga orsaken: våra församlingar växer inte. Frågan kommer självklart - varför inte? Detta skriver Andreas Dagernäs, EFK-missionär i Tanzania.

En starkt bidragande orsak är att man i Afrika "lägger krutet på evangelisationen. Kyrkans huvuduppdrag är att predika evangeliet för sin omgivning, därför spenderar man mest av sin tid, ork och sina resurser på evangelisation."

Detta med församlingsbygge är så spännande och utmanande och det finns många recept på hur man skall gå till väga. Men grunden måste ju vara vart man vill komma någonstans! Ser man det som en "salighetsfråga" - att människor bör komma till tro, så påverkar det ens församlingsbygge. Tänk om någon går miste om himlen för att jag vilselett eller varit passiv!

Nu känns det som tongångarna i väst inte är riktigt åt detta håll. Det predikas sällan om omvändelse, synd och behov av förlåtelse. Ser man på den nypublicerade statistiken från grannlandet, så är det många präster som inte anser att Jesu frälsningsgärning är nödvändig. Gud är på något sätt större?

Om inte man behöver omvändelse, varför skall man då bygga församling? Är själva gemenskapen ett självändamål? Grunden med bibeln, nattvarden försvinner om det inte är nödvändigt att ta emot Jesus själv i brödet och vinet - hans kropp och blod! Han säger ju själv att man skall göra det till syndernas förlåtelse!

Nog har vi att lära av tredje världens kyrkor och nog är våra grannar och vänner i desperat behov av evangelium om Befriaren och Frälsaren Jesus Kristus!
Kristus är uppstånden! Ja, Han är sannerligen uppstånden!

Joachim - som varje dag funderar över hur andra kan komma till tro och hur man kan leva ett kristet liv i Sverige.

”Hellre en projektledare än en kyrkoledare”


Klas Johansson, distriktsföreståndare i Svenska Missionskyrkan, vill utmana att tänka bredare när det gäller former och organisation. Anställ en projektledare på begränsad tid i stället för en kyrkoföreståndare. Detta förslag kommer inför sammanslagningen av Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan. - En projektledare har lättare att utmana gamla strukturer och tänka nytt.

Jag kan förstå tankarna men som just kyrkoherde funderar jag över detta med begreppen kallelse, ämbete, nådegåvor etc. Man får känslan av att det är ett nytt företag som behöver en chef och kanske ser det ut så här i dagens kyrka? Man söker en VD som kan lotsa församlingar in i den nya tiden. Där ekonomi, strategier och mål är honnörsord.

Själv känner jag mig lite gammaldags eftersom jag fortfarande tror på kallelsen (subj. och obj.) och att det kyrkliga prästämbetet är något mer än ett "projektledarskap". Att bli präst är att vara präst. För mig är orden omvändelse, evangelisation, mission fortfarande centrala.

Jag tror också på en kontinuitet när det gäller ledarskap. Men det handlar egentligen inte om tid utan Andens smörjelse i tjänsten. Denna kan vara längre eller kortare tid. Men när förkunnelsen stelnar, när viljan att bygga församling avtar, när inte ens hjärta är med i det man gör, bör man byta tjänst eller uppdrag. I detta perspektiv förstår jag Klas tankar.

Joachim - som känner glädjen över kallelsen och "kyrkoherderiet"

Tänk på vilodagen


Den första europeiska konferensen för en arbetsfri söndag har hållits. Mer än 400 deltagare från 70 olika kyrkor, fackliga organisationer och andra representanter för civilsamhället deltog. skriver Kyrkans Tidning.

Tänk om det skulle vara stängt i alla affärer m.m. under söndagen! Vad skulle kunna hända? Skulle vi svälta ihjäl? Problemet i början skulle säkert för en del vara "tråkig dag". Kanske några skulle få problem med vad man skall göra och prata om. Man är ju inte van att umgås på det sättet. Man är så van att ta bilen till Ikea eller vart man nu far.

Personligen stöttar jag ett sådant här förslag. Det skulle vara oerhört spännande att utvärdera det hela. Jag är övertygad om att vi behöver vilodagen eftersom den i grunden tillhör Guds plan.

Joachim - som också skulle behöva skärpa till mig vissa söndagar.

Vi kan inte leva utan värderingar


Intressant det Alf Svensson tar upp när det gäller värderingar. Alla har vi värderingar, hur vi uppfattar oss själva, vår omvärld och det som hör till trons värld. Våra värderingar styr hur vi ser på mänskligheten och vad som är ett gott och lyckligt liv. Våra värderingar styr också var vi sätter gränser mellan vad som är acceptabelt och vad som är brottsligt. Ja, våra värderingar styr oändligt mycket mer än vad som är här kan räknas upp.

Alf skriver: "Allt oftare får man höra och läsa om "mänskliga värderingar". Sekulärhumanisternas stridbare ledare Christer Sturmark använder gärna uttrycket. Och han är inte ensam. Är det verkligen rimligt att utan definition - utan att redovisa varifrån dessa värderingar härleds eller vem som avgör rätt och fel, sant och osant - plädera för något så diffust som "mänskliga värderingar"?

Oavsett vilka värderingar man anammar, så har de en grund och en källa. Annars blir värderingar lätt bara tyckanden och oreflekterade "sanningar" som byter riktning nästa dag, om så passar. Jag kan ha oerhörd respekt mot någon som har helt andra värderingar än vad jag själv har, om man upplever en trovärdighet i livsföring och erfarenhet hos den andre. Att värderingen är integrerad med dennes person. Men respekt är inte samma sak som acceptans!

Ofta möter man i diskussioner mest kritik mot den kristna tron, att den är ihålig, tråkig, irrelevant etc. Ett sådant synsätt (värdering) blir inte trovärdigt om den inte åtföljs av något eget. Vi kristna är inte skyldiga att "försvara" vår värdegrund. Men i det samhälle vi lever i idag hamnar vi lätt i dessa samtal. Kanske är det ett uttryck att det saknas genomreflekterande alternativ hos många? Man ger genom sin kritik kanske uttryck för en dold nyfikenhet?

Joachim - som anser att vi talar för lite om värderingar och hur värderingar får bli något mer är intellektuella resonemang

De egna idealen eller andras?



"Det är påsk och tidningarna fylls av äggtips och kulörta-fjädrar-i-björkris-bilder, påskpynt för barnen, påskgodisrecept och råd om hur relationen klarar några lediga dagar. En gul repris på julen, men helt utan Jesusbarn eller cd-förslag på favoritpsalmer." skriver Maria Ludvigsson som är liberal debattör och medlem av Svenska kyrkan. Och detta i SvD.

Bland annat skriver hon: "Svenska kyrkan verkar ibland så angelägen att passa in i tiden att hon förminskar sig själv och skäms över vem hon är. Vart ska den gå som längtar efter henne och söker henne, som vill höra Guds ord, om hon bara ger precis det som finns i varje vardag och varje kvällstidning?"

Det verkar som fler och fler frågar efter kristendomens djup. Det känns nästan lite genant, när andra talar om vad vi borde förkunna. Men lyhördhet är en god egenskap och idag kan vi läsa i Lukas: Jesus säger: "Ni skall vittna om allt detta." Låt oss ta de orden på allvar.

Joachim - som är tacksam över tips på intressanta tidningsartiklar.

Jesus – historiens största sanning


"Debattörerna: Nya testamentet har en solid förankring i historien" kan man läsa i Aftonbladet. Vidare står det: "Bibelns viktigaste del, Nya testamentet, har en solid förankring i historien. Somligas åsikt att de nytestamentliga berättelserna är legender, visar endast en djup okunnighet om både historiska fakta och mytbildningens långa process. Nya testamentets tidigaste böcker skrevs cirka 20 år efter Jesu död, när ögonvittnen fortfarande var vid liv. Denna tidsrymd är för kort för mytbildning. Nyare bibelforskning pekar på den muntliga traditionens tillförlitlighet."


Att det stod i Aftonbladet förvånade t o m mig och det känns riktigt att så här i påsktid också ta fram något positivt om kristen tro. Det är förvånansvärt ibland att det finns en enda kristen i detta land, så som man hanterar kristendomen. Men de 200 som idag firade mässan i kyrkan gjorde det frivilligt och med stärkt tro på den uppståndne!

Joachim - som önskar er alla en Glad Påsk! Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!

Det urskiljningslösa dömandet


Flera tidningsrubriker får mig att känna att det idag finns ett otäckt behov att döma och tycka med hjälp av internet och även att man drar alla över en kam. Det jag tänker på är bl. a. följande:

"Har fått 10 000 medlemmar att mobba Petra Mede: Det är en sorglig pöbelmentalitet." kunde man läsa i Aftonbladet.

"Angreppen mot påven och katolska kyrkan för sexövergreppen mot barn kan jämföras med värsta sortens antisemitism, sade påvens personliga präst i sin långfredagsgudstjänst i Vatikanen." Dagens Nyheter, Dagen m. fl.

Kanske det tydligaste exemplet från vår egen kontext är Bjästa, där ett helt land talade om hurdan präst, rektor m.fl. borde vara och det var inte nådiga omdömen. Den enda bild man hade var det som kommit via Tv och tidningar. Den senaste rubriken i Dagen handlar om att pojken omhändertas.

När en präst häktades i Halland, så mötte jag folk som sa att eftersom de såg mig på stan, så var det alltså inte jag.

Att döma alla katolska präster som möjliga pedofiler leder till något osunt. De fruktansvärda brott som präster, andra offentliga personer, ja alla! gör sig skyldiga till skall straffas enligt lagen. Men jag tror att det som håller på att ske, att domen sker via massmedia är förödande. Så många oskyldiga drabbas. Tänk på alla anhöriga!

Man hjälper inte drabbade genom att hämnas kollektivt eller via massmedial smutskastning. Jesus sa, att den som är utan skuld kan kasta första stenen.

Joachim - som tror på att i ett demokratisk samhälle måste vi ha fungerande domstolar. Det är där saker skall upp till ytan.

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg