Kungsbacka/Hanhals pastorat söker ny ekonom!

Här kommer en uppmaning till dig som vill jobba med ekonomi och personaladministration i en kristen miljö och med ett engagerat arbetslag samt med både förtroendevalda och frivilliga som vill "bygga församling".
Så här ser annonsen ut och hör gärna av dig!


EKONOM

Kungsbacka och Hanhals kyrkliga samfällighet består av två församlingar och tre kyrkor med ca. 10 000 kyrkotillhöriga. Vår kamrer går i pension och därför söker vi nu en högskoleutbildad ekonom till en variationsrik tjänst som både kräver självständigt arbete och lagarbete.

Samfälligheten har en tydlig vision, att ”alla människor i Kungsbacka/Hanhals skall få en personlig tro på Jesus Kristus” och med den framför oss vill vi erbjuda dig att bli medarbetare tillsammans med övriga 22 anställda och ett stort antal frivilligarbetare.

Kungsbacka kommun tillhör en av de mest expansiva i landet. Vi står inför spännande och positiva utmaningar att med de resurser som finns i form av god ekonomi, engagerat arbetslag och goda lokaler bygga framtidens kyrka.

Dina arbetsuppgifter kommer i huvudsak att vara följande:
Budget och budgetuppföljning
Bokslut och årsredovisning
Personaladministration såsom lönehantering, lag och avtalstolkning samt utformning av policydokument inom området
Upphandlings- och inköpsfrågor
Skatte- och momsfrågor
Fastighetsfrågor
Utredningar och analyser
Datasupport
Myndighetsutövning gällande kyrkogårdsfrågor
Sekreterarskap

Vem är du?
Du har en dokumenterad ekonomisk utbildning på högskolenivå och gärna fem års erfarenhet av självständigt ekonomiarbete. Du har goda kunskaper inom data/it och vi ser gärna att du har kunskaper inom personalområdet inkluderat förhandlingsvana.
Att utveckla rutiner och arbetssätt är en naturlig del i arbetet för dig.

Vi ser det som en fördel om du har erfarenhet från dylikt arbete inom Svenska Kyrkan och har kunskap om dess verksamhet och regelverk.
Vi söker dig som har lätt för att följa upp planer och sätta tidsramar. Du har initiativkraft och förmåga att arbeta självständigt, men är samtidigt lyhörd och smidig i umgänget med andra.
Du har god förmåga och trivs med att kommunicera i både tal och skrift/siffror och text.

Som person är du serviceinriktad, flexibel och noggrann. Som hög tjänsteman kommer du att i många situationer representera samfälligheten och dess vision, därför är lojalitet en nödvändig egenskap.

Vi ser fram emot din ansökan, dock är sista ansökningsdagen den 20 maj. Den skickas på mejl till kungsbacka.pastorat@svenskakyrkan.se eller Box 102 18, 434 23 Kungsbacka

För mer information eller svar på frågor kontakta:
Kyrkonämndsordförande Eva Kårstad, tel nr: 0709 - 728332, eva.karstad@telia.com eller
Kyrkoherde Joachim Holmgren, tel nr: 0702 - 777720, joachim.holmgren@svenskakyrkan.se

Joachim - som ser fram emot många goda sökande!

Ny ordförande i Oasrörelsen

Så har det blivit allmänt känt att jag tackat ja till att bli ordförande i Oas. Så här står det i Kyrkans Tidning
"Joachim Holmgren, 48, kyrkoherde i Kungsbacka-Hanhals är ny ordförande i Oasrörelsen. Vid årsmötet för två veckor sedan ersatte han Leif Nordlander, kyrkoherde i Vara."

Även tidningen Dagen har snappat upp det och skriver: "Joachim Holmgren har varit med i Oasrörelsen i många år och ser nu fram emot mötet i Kungsbacka i sommar. Där möts människor från en mängd olika kristna sammanhang, men med en gemensam önskan att bidra till att människor ska upptäcka vad den kristna tron handlar om."

Med tanke på hur det ser ut i vårt samhälle, så är det verkligen en utmaning att stå för det kristna. I många sammanhang och på olika sätt ifrågasätt den kristna tron och dess utövare. Ibland med alla rätt, men oftare på ett sätt som visar på okunskap eller bristande vilja till förståelse. Man kan idag raljera över den kristna tron och Jesus själv på ett sådant sätt som var otänkbart i min ungdom. Och denna utveckling har gott fort och med den också okunskapen kring de andliga frågorna. Som far till tre unga vuxna har jag haft förmånen att se in i en värld av kommande ansvarstagande samhällsmedborgare och utan att överdriva står inte kristendomen särskilt högt i kurs eller överhuvudtaget vikten av en medveten tro, oavsett hur den ser ut.

Oas vill skapa ekumeniska kontakter och möjligheter till samtal mellan människor med olika traditionella kristna bakgrunder. Personligen trivs jag väldigt bra i möten med kristna från andra traditioner. Man måste inte hålla med i allt men man kan lära och känna respekt. 

Jag ser fram emot det förtroendet jag fått som ordförande och skall med Guds hjälp och tillsammans med den övriga styrelsen, de anställda, hela ledarskapet och alla stödjare i landet verka för det som bygger upp Guds rike. 

Jag kan inte låta bli att uppmuntra dig till att bli regelbunden givare till Oas. Om vi blev ytterligare fem hundra i landet som gav en hundralapp i månaden så skulle vi ha helt andra möjligheter än vad vi har idag.

I förra veckan var jag med i Kanal 10's påskprogram och fick då ingen riktig tid att svara på tittarfrågor. Så här var en fråga formulerad: "Hur arbetar ni för att etablera Oas rörelsen på fler platser t ex i Norrland?"
En bra fråga för den visar på att det Oas gör är bra, och att vi behöver komma till fler platser, speciellt i norra Sverige. Nu har vi ju ett sommarmöte i Storstrand / Piteå i juli månad, dit vi hoppas att många, boendes i norra Sverige, skall hitta! Men visst, det räcker inte och vi skall ta frågan med oss på kommande styrelsemöten.

Joachim - som ber om Guds vishet, frid och glädje.

Den religiösa kartan ....

Spännande och intressant vad som sker på olika platser just nu. Det jag tänker på är följande:

Den värdekonservative katoliken Timo Soinis parti står för den största förändringen i finska val som något parti gjort mellan två val.

I tre dagar varade Dalai lamas besök i Sverige. På söndagen deltog han i gudstjänstfirandet i Lunds domkyrka.

Sveriges trossamfundsminister Stefan Attefall deltar i saligförklaringen av förre påven Johannes Paulus II. Ett par miljoner troende deltar i ceremonin på plats i Rom den 1 maj.

Katoliker, buddister och samfundsminister i en salig blandning och det är troligtvis så att en del av oss känner glädje över något av det ovanstående och andra förfäras över vart vi är på väg. Och i detta blir det lätt en konsekvens att man "stör sig på dem som står på andra sidan och hurrar" och med löje ser världen åter på hur man träter. (Sv. ps. 57 O. Hartman).

Själv tillhör jag dem som har svårt att, så här i stilla veckan när man som kristen vandrar med Jesus vägen till korset, förstå att en som inte ser Jesus som sin Frälsare får det utrymmet i en gudstjänst. Jag kan förstå kärleksbudskap mm, det har vi kristna inget monopol på och även en politiker kan tala sanning och kärlek, fast i annan kontext.

Jag kan uppleva att i det samhälle som vi idag är ansvariga för är kunskapen, bilden, erfarenheten av ett liv med Jesus otroligt mycket svagare än bara för några årtionden sedan. Ser man till kyrkoordningen, bibeln (Matt. 28), församlingsinstruktioner m.m. så behöver vi på ett nytt sätt lyfta fram det centrala i det kristna budskapet. Och det är inte i första hand politiker som har denna kallelse! Det som sker i Finland kan lätt bli, att det blir en sammanblandning av partipolitik och evangelium. 

Min största oro är att Sverige blir ett "religiöst analfabetiskt land" i vilket vi varken kan, tillåts eller har möjlighet att utöva vår kristna tro. Det behöver absolut inte bli så och jag är egentligen optimistisk. Men det krävs inte bara goda tankar utan handling och en vilja i att missionera det kristna på ett sunt sätt.

Joachim - som denna dag far till Älmhult och medverkar i kanal 10

Ny ordförande i Oas rörelsen i Sverige

Oasrörelsens ledarskap möttes till årsmöte den 9-10 april.Vid mötet gjordes ett antal val, bl a valdes jag till ordförande, vilket är både hedrande och stort! Att jag tackade ja till detta uppdrag beror uteslutande på min kallelse att på något sätt bidra med att fler skall få möjlighet att lära känna Jesus Kristus och samtidigt att människor skall bli bevarade i tron på honom. För mig har vännerna inom Oas varit av största vikt för min andliga tillväxt.

Inom rörelsen har jag mött många olika kyrkliga traditioner och människor med väldigt olika erfarenheter, men det gemensamma och det som jag själv "brinner" för är fokuset på bibelns ord, förnyelsen i den helige Andes kraft och en rik och varierande lovsång på mötena. Många har de undervisningstillfällen varit som gett mig "fast föda" och många härliga gudstjänster har man fått vara med och fira. Allt detta är nåd och att få vara ordförande i detta sammanhang är en stor glädjefylld utmaning!

När Guds ord proklameras skapar det debatt och man sätter igång krafter som stundtals kan vara besvärliga. Men så har det alltid varit och kommer att så vara intill den dag Herren kommer åter. Kan jag bidra med försonliga samtal och med inspiration skall jag göra det, och dessutom med frimodighet! Oas är bara en av alla rörelser som finns och även inom Oas finns det brister eftersom ingen av oss är perfekt.

Den tuffaste utmaningen just nu, förutom att det andliga klimatet är ganska kärvt i landet, är ekonomin. Vi behöver verkligen många fler fasta givare som kan avvara någon hundralapp i månaden! Du kan bli en regelbunden givare genom att skicka in följande ifyllda talong:

Tänk er ytterligare 500 givare som ger 100 kronor varje månad! Det är 600 000 kronor. Idag kämpar vi med ett underskott som i längden inte är särskilt positivt.

Sommarmötet i Kungsbacka blir en höjdare med många goda talare och ett varierande program som borde passa de flesta. Ni är så välkomna dessa dagar, 12-16 juli, för vi behöver alla just denna uppmuntran och inspiration. Se hela programmet och seminarierna på följande länk;

Jag är öppen för samtal och synpunkter och tar gärna emot funderingar kring hur vi mer skall inspirera de kristna i landet. Oas är ingen egen kyrka utan vill verkligen uppmuntra lärjungar var de än befinner sig. Konstruktiva förslag är alltid nyttiga att lyssna till.

Joachim - som ser fram emot våren och sommaren. Vi har härliga Oas samlingar i både Göteborg och på andra platser. Inte minst Jesusmanifestationen uppe i Stockholm är en höjdpunkt!

Präst vill inte tala om synd

Tidningen Dagen skrev följande: "Prästen Ulla Karlsson i Västerås stift rörde upp mycket känslor när hon menade att Jesus inte behövde offras. Nu har hon anmälts till Domkapitlet." Vad jag har förstått är hon inte ensam om att vilja ta bort sådana "obehagliga begrepp" som synd i kyrkan.
Hon skriver också: "Plocka bort allt tal om synd, skuld, skam, blod, slaktade lamm och annat förfärligt! Det hör inte hemma i modern tid, bland upplysta människor!"
Hela hennes debattartikel kan ni läsa i Kyrkans Tidning!
I denna anda pågår just nu också funderingar kring dopet och om man måste ha med en befrielsebön i samband med dopgudstjänsten, för det lilla barnet har väl inget med det onda att göra!

För mig som präst i kyrkan är dessa tankar helt otro-liga. När jag avlade mina prästlöften och sa JA, var det ju med den stora uppgiften att vara ett mänskligt redskap för Guds utstäckta nåd. Att förvalta sakramenten och bedriva undervisning handlar ju om att ta Jesu ord och liv på allvar. Dopets vatten och vita dräkt visar på renhet och nåd och nattvardens försoning, att den som äter och dricker blir bevarad till evigt liv!

Jag ser idag en mänsklighet som är i ett oerhört behov av evangelium, men skall vi som en dålig läkare inte rensa såren före operationen, utan bara säga att allt står väl till, så lurar vi människor och möjligtvis också oss själva men inte livet och sanningen, inte Gud själv! Ett sår behöver renas och ett ordentligt grundarbete behövs. Kirurgen själv är noga med tvagningen och det gäller oss präster och kyrkan i dess helhet, att vi själva först tar emot förlåtelsen/renheten för att sedan räcka den vidare.

Förlåtelsen är ju det bästa kyrkan har att komma med och i alla fall jag behöver denna - nåden - varje dag. Men förlåtelsen/frälsningen/försoningen finns inte vid sidan om den död och uppståndelse som Jesus, Guds egen son och vår Frälsare, gick igenom. Därför kallar jag mig kristen! Jag vill liksom Paulus lära känna kraften i uppståndelsen! Om vi tar bort denna grund menar jag att då handlar det om en annan religion.

Joachim - som är tacksam för fastans rika liturgi och de spännande texterna vi får läsa när vi följer Människosonen på vägen upp till Jerusalem

Till tro - Växjö stifts nya "Koncept"

Ta del av grannstiftets nya satsning som känns, om det genomförs, som riktigt angeläget. Så här står det att läsa på deras hemsida;

"till tro är ett koncept som syftar till att stärka och utveckla Växjö stift och dess församlingar. Syftet är att lyfta den kristna tron och skapa livskraftiga och tilltalande gemenskaper i stiftet som bär för framtiden.


Inom ramen för till tro kommer det att erbjudas kurser och material i samarbete med S:t Sigfrids folkhögskola.


till tro består av fem olika fokusområden, vart och ett lika viktigt för en levande församling: Vårda det heliga, Förtroendefullt ledarskap, Göra skillnad i världen, Lärjungaskap i dag och Bygga levande gemenskaper. Inspirationen till till tro har hämtats från Växjö stifts vänstift i Oxford, som har utvecklat ett liknande koncept, Living faith for the future.


till tro är inget projekt utan ett koncept. Det finns inget tydligt slutdatum, utan tanken är att konceptet ska leva vidare och på sikt genomsyra all verksamhet i stiftet. Målsättningen är att alla stiftets församlingar ska vara delaktiga i konceptet inom fem år, men det är upp till varje församling att avgöra om och på vilket sätt man vill delta. Huvudsaken är att konceptet ska leda – till tro!"

Speciellt vårda det heliga känns angeläget. Det är inte så mycket som är heligt idag och i Växjös egna stiftstidning framkommer det att man välkomnar en tydlighet när det gäller kyrkans "kärnverksamhet".
Idag är det nästan så att om man bara nämner Jesu namn, känns det som man blir betraktad som konservativ och omodern. Fast egentligen tror jag det finns en stor nyfikenhet på vad kyrka och kristen tro handlar om.

Joachim - som hoppas att ju mer man sätter fokus på kristendomens centrum, ju närmare kommer vi varandra och ju mer viktig blir kyrkan

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg