Krafttag mot religionsförföljelse

Har haft en underbar semester i Egypten under några dagar. Inte många egyptier kom vi i samtal med, men en ung kille såg våra kors och frågade om vi var kristna. Han var kopt och vi kom snart i samtal om de kristnas situation i Egypten, vad som håller på att ske. Även han kunde ge vittnesbörd om dödsskjutningar av bekanta i den stad han kom i från. Men med stolthet visade hans sin gömda bibel och man märkte hur tron bar honom. Tydlig förtröstan på frälsaren Jesus lyfte han fram och det är med blandade känslor man tänker tillbaks på detta möte.

Dagen skriver att " EU kommer med kraft att agera mot länder som inte agerar mot förföljelse av kristna. Det lovade EU:s utrikesminister Catherine Ashton i ett samtal med Europaparlamentariker i Strasbourg." Och det känns som att det är på tiden att denna problemställning blir tydlig. Det skall bli intressant att se vad man man menar med "förföljelse".

Är denna helg på konfirmandläger och även här uttrycker unga ledare våndan av att bära ett kors. Det finns en förföljelse och ett förlöjligande av troende i vår närmaste miljö! Respekten för kristna och det som vi tror på är inte särskilt hög, inte heller i massmedia. Att det förhåller sig på detta sätt finns det säkert många förklaringar till men jag tror att det till stor del beror på att vi själva, på det personliga planet, inte vet hur vår egen tro ser ut. Detta gäller även de som offentligt uttalar sig. Många saknar språket och därmed också mycket av innehållet i trons värld, eftersom de tre monoteistiska religionerna bygger på uppenbarelser som förmedlats oss genom bl a en helig bok.

Att trycka ner eller förfölja andra leder inte till något gott, men det betyder inte att man skall bli berövad sin frimodighet att utöva den tro som är ett med en själv. Många s k icke-troende vill inte få andras tro "påprackad" och önskar religiös neutralitet. Det man glömmer med ett sådant resonemang är att respekten för den som faktiskt är troende på ett djupare plan, än bara en samling åsikter. Man kan lätt bli en lika stor "påprackare" som den som man kritiserar genom att tro att denna "neutralitet" är ett allmänt önskemål! Även denna kan te sig väldigt olika beroende på att vi alla är olika.

Joachim - som ser att religiös mångfald kan bara bli möjlig om det inte ersätts med neutral enfald

Nu väntar sämre tider för församlingarna

"Åtta av tio församlingar tror att den ekonomiska situationen blir sämre de närmaste två åren än den var 2010. Det visar Kyrkans Tidnings stora ekonomienkät med kanslichefer och kyrkokamrer i hela landet."

Det är inte första gången detta budskap basuneras ut och frågan dyker hela tiden upp vilket åtgärdspaket man skall sätta in, hur man skall få ner utgifterna? Och till slut får man nästan en känsla av att kyrkan dör ut om vi inte har kapital! Och självklar, man behöver inte vara naiv, så behövs det pengar för att bedriva verksamhet, ha personal och fastigheter. Men kan det inte finnas något positivt i allt detta?

Kan det inte vara så att "yttre nöd" för oss kristna närmare varandra? Vi behöver inte ägna oss så mycket åt periferin utan mera åt den s k kärnverksamheten. Mycken mission och evangelisation kostar inte mer än tid och mod. Låt oss börja med allt det som faktiskt vi kan göra "gratis" och det är ganska mycket! Vår bundenhet till kapital har säkerligen bidragit till både bekvämlighet och minskad ansvarskänsla. Det finns alltid "någon annan" som dessutom har betalt som kan göra det ...

Den sämre ekonomin plus att man mer och mer upptäcker att "ett kristet Sverige" inte finns, tror jag kommer sätta igång engagemang som är nödvändiga och positiva.

Joachim - som både ser allvaret men också möjligheterna

Visioner och strategier

Visbybiskopen Lennart Koskinen går till storms mot ärkebiskop Anders Wejryds brist på visioner och strategi för Svenska kyrkan. Det verkar som avgående biskopar eller efter sin pension blir mer engagerade och tar ut svängarna något eftersom man inte tycks vara så ansatt?

Hur som helst är det intressant att se hur kyrkans kris går upp för fler och fler. Men vem är ansvarig för den kyrka vi har idag? Det verkar som ingen vill ta på sig någon skuld över att varit otydlig med den kristna kallelsen och uppdraget. Däremot har man oftast hittat "syndabockar" i andra grupperingar än ens egen.

Att diskutera nattvardsvin och intranät är ganska ofarligt om man jämför med kyrkans kärnverksamhet, som måste hänga samman med mission och evangelisation. Som vice ordf. i Oas rörelsen känner jag ett stort ansvar i att hjälpa enskilda och grupper med att mer och mer ta emot den hjälp Gud själv erbjuder oss genom sin helige Ande.

Det behövs visioner och strategier men det behövs också en ny känsla av vad som är det centrala i kristen tro. Omvändelse, försoning, Jesu person som varandes Guds enfödde son, Skriftens tyngd som innehållandes uppenbarelsen m.m. är enligt mitt sätt att se inte förlegade spörsmål. Ser vi det här som gemensammma problem i kyrkan kommer vi också att kunna ta emot visioner, för visioner tar man emot medan mål sättar man upp för att närma sig visionen.

Men det känns som vi mer fastnar i frågor runt omkring och mer och mer sällan nämns Jesu namn och person. Han är trots allt Kärnan och Stjärnan i den kristna tron!

Joachim - som gillar tankar kring visioner och strategier - frågan är vad vi vill se när vi tänker framåt

Andlig byggnad utan specifik tro?

En stor andlig byggnad ska sätta Göteborg på världskartan. Professor Stefan Tengblad, 44. som säger detta är ingen galen professor men han har en vild idé: - Bygg en universell katedral som står för mänsklig visdom, tolerans och andlighet, här på Heden skriver GT.

Detta förslag är ganska typiskt "svenskt".  Det visar på hur man uppfattar den kristna tron och även andra konfessioner. Det ligger i linje med migrationsverkets utvisningar eftersom grundsynen på tro inte är liv och övertygelse. 

För oss som är kristna är även det heliga rummet viktigt! Vi inviger rum för speciella ändamål och kyrkor får inte användas till vad som helst. Av respekt för det heliga finns det regler.
"- Folk får inte tro att detta är en religiös idé, för det är det verkligen inte. "Min" katedral ska inhysa aktiviteter varje dag för kulturella, sociala, andliga och religiösa ändamål." säger Stefan.

Man kan undrar vem som vill vara där egentligen, vari består andligheten? Men visst är det intressanta tankar och det pekar i grunden på en tomhet vi har i vårt samhälle. De stora shoppingcentrerna mättar inte de inre behoven så värst länge.

Joachim - som inte tron på idén att permanent hysa många i samma rum.

Ett nytt år

Vill önska er alla ett Gott nytt År. Jag tror inte att det handlar bara vad vi vill utan jag har stor förväntan på Frälsaren, vad han vill detta år.

Läste i Aftonbladet om följande händelse!
"Jesus sade: Stig upp, tag din säng och gå! Monique van der Vorst, 26, i Holland har varit förlamad i halva sitt liv men efter en olycka kan hon gå igen. – Jag kan inte förstå det, säger hon."
Du kan läsa hela artikeln om hennes botande här!

Så bönen är: - Herre välsigna detta nya år! Kom med helande på alla plan, för vi behöver det, inte minst i alla relationer. Vi ber om helande på det andliga planet, att den kristna tron utbreds bland det svenska folket.

När man läser om Monique så blir man inspirerad och Gud blir en som inte är passiv!

Joachim - som tror på helande

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg