Apropå viktiga valfrågor i kyrkovalet 2009


Frågan om samkönade äktenskap må vara den mest omdebatterade inför kyrkovalet, men den är långt ifrån alla gruppers huvudfråga. Dagen har tagit reda på vilka som är kyrkopartiernas hetaste ämnen.

När man läser de olika listornas kärnfrågor så spretar det åt lite olika håll. En del partier finns endast på lokalt plan medan andra finns över hela landet. Några frågor som är viktiga enligt mitt tycke är:
  • Hur människor skall komma till tro - missionsbefallning - levandegöra Guds ord.
  • Avpolitiseringen - personval
  • Församlingstillhörigheten - att vara skriven i den församling man är aktiv.
  • Ekumeniken - med andra kristna över världen, så att vi inte isolerar oss.
  • Kyrkan bör sträva efter förnyat läroämbete - Det finns så många teologiska frågor som man idag diskuterar. Är Jesus Frälsaren? Vad anser man om aktiv dödshjälp? Måste man tro på allt i trosbekännelsen och om inte, vad kan man då ta bort om man nu kan det? Har Guds ande varit verksam i historien och vem avgör i så fall hur och när? Kyrkans syn på traditionen? Ja, det finns många, många fler frågor och funderingar och jag vet själv vad jag anser i mångt och mycket, men det handlar ju om en gemenskap.
  • Ekonomisk utjämning, men med en tydlighet vad pengarna används till. Satsning på de frivilliga krafterna är nödvändig. (De olika nådegåvorna som Herren lagt ner i sin kyrka)
  • Jobba med kyrkans strukturer - Om folk, trots att det gått ut information om bl. a. kyrkovalet, ändå inte förstår, så är det något fel i systemet. Folk idag har inte endast bristande kunskap om det kristna utan också om hur kyrkan är uppbyggd. Fråga någon vilket kontrakt de bor i och förhållandet mellan kontrakt och församling?

Detta var bara några av alla frågor som känns centrala och viktiga. Det krävs mycket kärlek, nåd och tålamod att ta tag i allt detta. Och inte minst tro! Låt oss aldrig glömma bort att kyrkan är inte pengarna eller husen först och främst. Den kristna Kyrkan har Jesus själv som hörnstenen och de döpta som levande byggstenar. Jesu missionsbefallning handlar om att gå ut och bygga genom att döpa (inlemmandet i bygget) och genom att lära (i ord och handling) vad han själv visat genom sitt ord (Bibeln).

Joachim - som denna vecka förbereder och genomför en konfirmation. Ungdomarna är inte kyrkans framtid, de är redan en viktig del!

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

I politiken är Du låst till den kommun Du är skriven i.
Varför skall det inte gälla samma för den Svenska Kyrkan?
Man kanske kunde tänka sig,att deltaga i grannförsamlingen - men låta skatten få behållas av den församling man är skriven i?
Inte lika smakligt kanske.

Modellen kunde kanske tillämpas rent politiskt så att alla Moderater skriver sig i Täby för låg skatt ,men knaprar på andra kommuners tillgångar? Tror inte det.

Anonym sa...

Leif, som det nu är kan du inte bli förtroendevald i en församling som du kanske verkar i och firar gudstjänst men inte är skriven i. Det är detta Joachim menar är ett problem. Du kan aldrig bli invald i kyrkorådet i Onsala även om du är aktiv i den församlingen om du bor i Kungsbacka. Du kan heller inte behålla din plats om du bara flyttar nästgårds men över församlingsgränsen fast fortsätter att vara aktiv i din gamla församling. Det är faktiskt ett problem, som det borde finnas en vilja att lösa detta skattemässigt så att inte någon församling utarmas. Lite gammaldags konstruktion - människor vill själva välja var de vill finnas med och samtidigt få möjlighet att påverka. Det är ju tråkigt att bli begränsad av gränser som dras på kartan.

Joachim Holmgren sa...

Vänner
Ni ger båda ord åt de olika ståndpunkterna i diskussionen. Jag önskar ett förhållningssätt som tar hänsyn till det personliga engagemanget människor har.

Partipolitiken håller sakta, men säkert, på att dö när man ser bristen hos unga människors engagemang och vilja till medlemskap. Och hur trovärdigt är det med partiledare som uppmanar att rösta och som själva inte är medlemmar?

En troende, som får gemenskap och känner sig delaktig i en församling borde ha möjlighet att vara "fullt ut" valbar, betalande etc. i den församlingen. Att betala till något man inte känner delaktighet till är inte bra.

Joachim - som tror att ju mer ekonomisk nöd kyrkan möter, desto lättare är det att hitta praktiska lösningar.

Leif Ekstedt sa...

Det personliga engagemanget är vikigt. Så jag kan köpa ,att man är med i en förening/samfund/församling under förutsättning,att partipolitiken
raderades ur Svenska Kyrkans valsystem.
Men som med alla föreningar betalar man ju avgiften till den förening/församling man är med i.
I en fri Svenska Kyrka skulle det vara OK.

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg