Följ Oas-förberedelserna på Twitter


Vill bara göra er uppmärksamma på att förberedelserna för sommarens OAS-möte i Borås är i full gång och programmet är så digert och inspirerande, att de flesta kan finna något som berör.


Följ med via kampanjgeneralen Jan Hallquists twitter! Jag tror att vi alla behöver inspiration i vår kristna tro och vi har olika källor till detta. Det viktiga är att vi finner den plats där Guds Ande kan få tala till oss och leda oss vidare. OAS är en karismatisk förnyelserörelse med rötterna i Svenska kyrkan som årligen uppmuntrar tusentals lärjungar genom bl.a. lovsång och undervisning. Samtidigt jobbar man också på bred ekumenisk front, både nationellt och utomlands.
Vi vill vara tydliga i detta att Jesus är Guds son och vår Frälsare. Hos honom finns något som man inte kan finna någon annanstans. Detta är en trosfråga och därför vill vi hela tiden lyfta fram denna skatt som vi delar med den världsvida kyrkan. Tillsammans med bröder och systrar inom den karismatiska väckelsen stärks hoppet och tron.

Joachim - en av styrelseledamöterna i OAS

Carola - en kvinna som berör


"Carola berättar om sitt engagemang för fattiga och den smutskastning hon känner från pressen: Jag gör det jag tycker är viktigt" skriver Dagen.

Carola är en person om vilket det tycks mycket och det är villkor, som alla som ger sig ut på den offentliga arenan, man får leva med. Men att så många skall feltolka och nedvärdera är obegripligt. Carola engagerar sig, bryr sig om människor som drabbas etc. Det är faktiskt mer än vad många av oss andra gör!

Man får gärna kritisera både Carola, oss präster m. fl. men man bör ändå vara medveten om vad man själv gör. Många kritiker och "gnällspikar" bidrar inte med något själva utan de lägger ner sin energi på att just kritisera andra, särskilt offentliga personer, som man nästan tycks ha en avund inställning till.

Stå på dig Carola! Var frimodig! Du, liksom alla vi andra, gör misstag, men vi vet var förlåtelsen finns. Så länge vi kämpar med ett ärligt hjärta och med ett gott syfte skall vi fortsätta engagemanget och för det som vi brinner för!

Joachim - som vill ha fler engagerade i samhället, men som inser att många är rädda för att få kritik och då är det lättare att vara passiv.

Sverige står modell för en ny andlighet?


Svenska Dagbladet skriver följande: "Gud är inte död i Sverige, men nästan. Fast det är bara den gamla personliga, styrande och ställande guden som är på väg att gå hädan. När filosofer och tänkare runt om i världen livligt diskuterar en ny gudssyn kommer de fram till en grundhållning som liknar den typiskt svenska.

Vidare står det "Enligt en återkommande internationell undersökning om människors värderingar, World Values Survey, är Gud viktig bara för var femte svensk (17 procent) och religion är viktigt för enbart var tredje (35 procent)".


Visst är "individtron" utbredd i vårt land och likaså är väldigt många verbalt säkra på vad man inte tror på. I alla fall inte på en Gubbe där uppe! Inte heller har en man vid namn Jesus något större inflytande, han levde ju för så länge sedan!

Fast detta är ju nu Sverige! Och faktum är att det håller på att hända något även i vårt land! Det blir fler och fler medvetna kristna i detta land, som regelbundet ber och läser i den heliga Skrift. Och ser man globalt, så är det på detta sätt det ser ut i andra delar av världen. Fast den bilden får man inte av svensk massmedia.
Det som bl. a. är spännande och utmanande för oss här hemma är att den personliga tron är inte en filosofi för den religiöse. I slutänden måste vi alla fundera på vad vi tror på och eftersom tron för mig är en relation med levande Gud, så betyder det att man kan inte, enligt mitt sätt att se på det, ha relation med en filosofi. Den kan möjligtvis hjälpa mig till olika insikter, men den kan inte sona mina brott eller erbjuda liv.

Om Gud endast bli något individualistiskt subjektivt, så förstår jag att de etablerade religionerna blir till stötostenar, efter som de lyfter fram gemenskapen, den objektive Guden och att vi är i behov av förlåtelsen som kommer utifrån, något som vi inte kan pressa fram av egen kraft.

Joachim - som känner att i sekulariserade Sverige kan många aktörer få gehör. Men till slut är det bara sanningen som segrar och för mig är Jesus "Vägen, Sanningen och Livet".

Snö och OS


Det råder just nu nyhetstorka och jag finner inte så många intressanta rubriker i våra tidningar. Det mesta handlar om snö och OS. Det är som om vi människor har svårt att ta in mer än några ämnen.

För oss med mycket snö har det ändå blivit en tankeställare; naturens krafter är starka och jag tror att det är en och annan som psykiskt lider av allt detta snöande. Man är liksom maktlös och kanske är det en god insikt för alla oss som tror att vi har kontrollen.

Jag återkommer när det dyker upp något att samtala kring. Du kanske själv har något uppslag? Välkommen att göra din röst hörd!

Joachim - som skall ut i snön :)

Kristendomens betydelse stryks i ny kursplan


Skolverket ska ta fram nya kursplaner för alla ämnen i grundskolan.
Men när det gäller kursplanen för religion har verket fått hård kritik.
Texter om kristendomen som funnits med tidigare har strukits. Detta skriver Aftonbladet i en artikel. Även Dagen skrev om detta för en tid sedan.

Naturligtvis kan man ha olika uppfattningar om kristendomens betydelse, men vad löser man med att förringa kristendomens betydelse för vårt land? Vilken grundsyn har man på den kristna tron och dess utövare? Vems ärende går man när man vill göra alla religioner likvärdiga? Vilken tro har våra politiker eftersom deras och andra ansvarigas tro påverkar uttrycksätt och hur man hanterar detta ärende. Varje människas personliga tro, oavsett om de är ministrar eller inte, visar sig i ord och handlingar.

Att ta bort kristendomens betydelse är jag personligen starkt emot eftersom det kommer att medföra att unga generationer tappar en grunddimension. Vi blir mer och mer religiösa analfabeter i vårt land! Hur skall en individ lära sig att uttrycka sin egen tro om man inte har ett grundspråk. Vårt andliga grundspråk i Sverige är kristendom och har så varit i många hundra år.

Joachim - förespråkare av kristendomsundervisning

Kunskap öppnar perspektiv


Finns det en religiös analfabetism bland journalister? Är det "vi och dom"-konceptet som råder på redaktionerna? Enligt Madelene Engstrand Andersson, som studerat hur dagstidningar skildrar religion, är detta ett faktum.

Detta kommer egentligen inte som en nyhet och det gäller inte enbart brist i ren kunskap utan det saknas även förmåga i hur man sätter sig in i en övertygad människas situation. Vi utgår alla från vår egen kontext och något annat kan man ju inte vänta sig! Problemet är bara att detta skulle behöva tydliggöras eftersom man ibland får känslan av att journalister ikläder sig en alltför stor kostym. Subjektivitet döljs av s.k. objektivitet.

Den bild/de bilder av religiösa människor som finns idag är vi kristna själva delvis skuld till, vi behöver en sund självrannsakan. Allt är inte "massmedias fel". Samtidigt behöver också massmedia granska sig själva, liksom alla andra. De senaste händelserna med bl. a. en biskop "som inte är välkommen på sin arbetsplats" eller en polischef som anklagas för att nästan vara en "Jekyll och Hyde" visar på en behövlig journalistik, samtidigt undrar man ibland om den energin som läggs på att granska andra vänds tillbaks, så skulle det säkert finnas ett och annat att upptäcka. Skytte är ett ex på hur trenderna på 70-talet var. Det behövs en sund självkritik bland de som granska andra. Inte minst kunskapsmässigt.

Joachim - som gillar det skrivna ordet

Värdegrund = tro?


Muslimer och KD har gemensam värdegrund” säger Imam Abd al Haqq Kielan i tidningen Dagen.

Detta är intressant, men för det första måste man tydligt bena ut vad som man menar med "muslimer". Skall man se på muslimer över hela världen som en homogen grupp? Det är för mig lika felaktigt som att se alla "kristna" som en enda grupp, som har samma övertygelse, även om man delar de centrala bitarna.

Det andra är vad man menar med värdegrund? Ett världigt populärt ord som idag, i många sammanhang, används som synonym till tro/bekännelse. Att värdegrund och tro går in i varandra håller jag med om, men inte att sätta likhetstecken mellan dem!

Min kristna tro är grunden för min värdegrund. Hur jag värderar min omgivning har att göra med min tro. Tyvärr är det idag inte tydligt hur viktigt den inre övertygelsen/tron är för de nenskilde eftersom gärningsrättfärdigheten i samhället är så stark. "Tro som du vill bara du gör det folk anser är rätt". Men som Luther sa; en goda gärningar gör inte (nödvändigtvis) en människa god, men en god människa göra goda gärningar".

Jag tror att det måste bli tydligt att den kristna tron har att göra med mitt hjärtas överlåtelse till Guds ende son, Jesus Kristus. Att betrakta den kristna tron utan detta är att förringa den. Sedan befinner vi oss på olika avstånd från kärnan i tron. Men detta centrala gör att världsreligionerna skiljer sig åt.

Nu skall inte Imanen vara med på en lista och det är nog klokt. Samtidigt vill jag ändå lyfta fram att det är stort när man möter någon med en trosövertygelse. I bästa fall, och med respekt, så förstår man att tron är viktig för den andre och vise versa, även om man inte dela den!

Joachim - som ser på religionsdialog som något kompletterande till evangelisation/mission och inte istället för.

Korta gudstjänster


En dam kom igår och beklagade sig. Hon var sjuk i söndags och kunde ej gå till kyrkan utan var tvungen att se på tv-gudstjänsten. Men den vara alldeles för kort! Hon är van vid långa gudstjänster i Kungsbacka kyrka.

Hur lång skall en gudstjänst vara? Frågan är egentligen felställd eftersom tiden bör inte vara den enda "kontrollen". Innehåll, variation, undervisning mm är viktigt. Söndagens gudstjänst är ju ändå ett möte med den som man skall träffa i evighet!

Något som var kort och kärnfullt var söndagens Helgmålsbön från Varberg, Sollyckans kyrka. Lennart Henriksson från OAS (barnoas) talade och det var tydligt och lätt att ta till sig! Se gärna den här!

Joachim - som sällan ser på tv-gudstjänster, men inser att det är viktigt för en stor grupp människor!

Oduglig tjänare!


I går var evangelie-texten hämtad från Luk. 17:7 ff där Jesus säger bl.a. så här enligt bibel 2000:

"När ni har gjort allt som åligger er skall ni säga: Vi är odugliga tjänare, vi har bara gjort vad vi är skyldiga att göra."

Att vara en Jesu lärjunge är inte att vara oduglig, utan veta i hjärtat var man har sin identitet och sitt värde - nämligen hos Gud. Ser man tidningsrubrikerna så är de fulla av människor som på ett eller annat sätt söker bekräftelse genom att "sätta sig" på andra.

Ex.
"Åtta svenska organisationer, däribland Amnesty och RFSU, kräver i ett gemensamt upprop att regeringen antar en särskild handlingsplan mot våldtäkt och annat sexuellt våld."

"Margot Wallström har utsetts till en toppost inom FN som särskild representant för att arbeta mot sexuellt våld mot kvinnor i konflikter."

"Antisemitismen är mycket stark bland invandrare från muslimska länder i Danmark."

"Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) har fått hård kritik för sina uttalanden om judarnas utsatthet i Malmö. Reepalu jämställde i en intervju i Skånska Dagbladet antisemitism med sionism."

Det finns många, många fler artiklar och det är intressant att, om vi återvänder till Jesu ord, han menar att vi egentligen är dugliga och älskade, men inte pga våra goda handlingar eller att vi avstår från de onda. Inte heller för att att andra människor upphöjer oss (även om det oftast är uppmuntrande och många gånger välbehövligt). Men allt detta blir ju snabbt historia och var dag har som bekant nog med sitt eget. Vår bekräftelse ligger djupare och på ett annat plan.

Alla dessa våldtäkter, rasistiska uttal m.m. finns det säkert olika argument varför det sker, men en grund måste vara att man själv saknar något väsentligt. Brist på kärlek, tilltro, gemenskap etc. och konsekvensen blir agg mot andra, utnyttjande och bristande respekt. Vi kristna kan aldrig slå oss på bröstet och säga att vi är bättre, men att vara ägd av Gud/Jesus och låta hans ord leda en är bättre än att vara ägd av sin egen egoism, sin egen girighet eller vad det nu kan vara.

Genom regeländringar, straffskalor, Burkabruk (Det är bra att Fredrik Reinfeldt backade om burkaförbud. Det sa Göran Hägglund i samband med Kristdemokraternas kommundagar i Jönköping skrev Dagen) och mycket annat kan vi komma en bit, men i grunden handlar det om vad som finns i våra hjärtan och vilken relation vi har till Gud. Du kan ex. inte förgripa dig på ett barn och samtidigt ha frid med Gud!

Joachim - som tror att kyrkans uppgift är just att räcka evangelium, för att förvandla liv. Och det är inte vilket evangelium som helst! Det handlar om Jesu kors!

"Om-sorg" hela vägen

Sorg är väl något som vi alla vill undvika så mycket vi någonsin kan. Ändå utsätts vi för och berörs av sorg nästan varje dag, oavsett ...

Populära inlägg